Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Suomen luon­non­suo­je­lu­liit­to edusti ym­pä­ris­tö­jär­jes­tö­jä historiallisesti maa­ta­lous­mi­nis­te­rien kokouksessa

Luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Jouni Nissinen piti tänään historiallisen puheen EU:n maatalousministerien epävirallisessa kokouksessa Helsingissä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun maatalousministerit kutsuivat ympäristöjärjestön paikalle kokoukseensa. Luonnonsuojeluliitto toivoo, että tapa vakiintuu osaksi maatalousneuvoston toimintaa.

Nissinen piti puheen Luonnonsuojeluliiton kattojärjestön, European Environmental Bureaun (EEB) puolesta. Nissinen toimii myös EEB:n puheenjohtajana.

“Puheenvuorossani korostin sitä, että kokouksen pääaihe, eli maaperän hiilivarastot yhdistävät ympäristöväkeä, maanviljelijöitä ja metsäsektoria. On hienoa, että Suomi kutsui EU-puheenjohtajana ympäristöjärjestöt maatalousministerien kokoukseen kehittämään EU:lle luonnon ja ihmisten kannalta kestävämpää maatalouspolitiikkaa.”

EU:n maataloustukien seuraavaa kautta valmistellaan parhaillaan. Ympäristöjärjestöjen mielestä puolet tukibudjetista pitäisi suunnata viljelijöiden kannustamiseen ja palkitsemiseen, jotta he ottavat käyttöönsä ympäristölle, eläimille ja ilmastolle hyödyllisiä menetelmiä.

Yhteisistä maataloustuista ei pitäisi enää rahoittaa ympäristölle haitallisia toimintatapoja. Maataloustukien on autettava viljelijöitä siirtymässä kohti viljelytapoja, jotka takaavat maatalouden kestävyyden pitkällä aikavälillä.

“Kaikkien tukia saavien viljelijöiden tulee noudattaa ympäristöllisiä vähimmäisvaatimuksia”, Nissinen totesi puheessaan.

Luonnonsuojeluliitto ja muut ympäristöjärjestöt toivovat myös, että maatalousministerit tukevat EU-komission ehdottamaa uutta lainsäädäntöä, jolla varmistettaisiin, etteivät yhteisille markkinoille tulevat tuotteet ja investoinnit ole aiheuttaneet metsäkatoa tai rikkoneet ihmisoikeuksia. Aloite mahdollistaisi puuttumisen kulutuksemme aiheuttamiin tuhoihin Amazonin sademetsissä ja muualla maailmassa. Aloitetta käsitellään parhaillaan myös Suomen eduskunnassa.

Maataloustukien uudistamisen lisäksi EU:n jäsenmaiden pitäisi myös asettaa tavoitteet maaperän hiilen lisäämiselle. Nissisen mukaan hiilinielukeskustelu oli vahvasti esillä maanantain retkellä, jossa Suomen metsänhoidon hiilitasetta esiteltiin vieraille metsäyhtiön esimerkkikohteella.

Lisätietoja: 

Jouni Nissinen, suojelupäällikkö, p. 040 120 9222, jouni.nissinen(a)sll.fi
Tapani Veistola, erityisasiantuntija, p. 0400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi
Hanna Aho, suojeluasiantuntija (trooppinen metsäkato), p. 040 628 9495, hanna.aho(a)sll.fi

Lue koko puhe: Jouni Nissisen puhe maatalousministerien kokouksessa

Jaa sosiaalisessa mediassa