Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luonnoniloa ja yhteistyötä – Pohjolan luon­to­jär­jes­töt Ahvenanmaalla

Pohjoismaisten ympäristöjärjestöjen edustajat kokoontuivat saman pöydän ääreen Ahvenanmaalla. Kuva: Tapani Veistola

Kasvislounas Ahvenanmaan Natur och Miljön ylläpitämässä Tuhatkaunopuistossa, kansainvälinen ReGeneration 2030 -nuorisokongressi, ympäristöministerin tapaaminen, Baltic Sea Festival -konsertti… Pohjoismaiden luonnonsuojelujärjestöjen kolmipäiväinen yhteiskokous Maarianhaminassa 26. – 28.8. oli loppukesän helteinen huipennus.

Kaikki Pohjoismaat olivat edustettuina ?? ?? ?? ?? ?? ?? Luonnonsuojeluliitosta mukana olivat viestintäpäällikkö Matti Nieminen, Varsinais-Suomen aluepäällikkö Hannu Klemola ja erityisasiantuntija Tapani Veistola.

Kuulimme hyviä uutisia, kuten että Gotlannin Natura-aluetta uhannnut kaivoshanke on vihdoin kaatunut oikeudessa. Saimme hyviä vinkkejä, kuten Black friday -ostohysteriapäivän vastapainoksi Ruotsissa kehitetyn #whitemonday -tapahtuman saama kansainvälinen suosion. (Siihen osallistumisesta ei kuitenkaan tehty päätöstä.)

Opimme toisiltamme. Esimerkiksi me alustimme metsistä, Tanska Biodiversiteettisopimuksesta ja Ruotsi juristityöstä. Tehtiin vertailuja, joissa ilmeni esimerkiksi, että Islannissa järjestöt eivät pääse puolustamaan luontoa oikeudessa. Siitä tehdään vielä yhteisnootti!

Ahvenanmaan Natur och Miljö järjesti hienon ja monipuolisen ohjelman. Sillä on maakunnasta uskomattoman hyvä ote. Viitisen prosenttia asukkaista on jo nyt sen jäseniä, ja uusi tavoite on 10 %! Järjestön aktiivisuus näkyy muun muassa maakunnan kestävän kehityksen työssä, joka on kansainvälisesti palkittu malli.

Järjestöt sopivat Pohjoismaisesta lentoveroaloitteesta ja yhteistyön syventämisestä. Tapaamisia jatketaan vuosittain, ensi vuonna vuorossa on Tanska.

 

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa