Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Metsähallitus kokeilee jat­ku­va­peit­teis­tä kasvatusta – ym­pä­ris­tö­jär­jes­töt toivovat pikaista avohakkuista luopumista

Jatkuvapeitteisen kasvatuksen menetelmän kokeileminen valtion metsissä on askel eteenpäin. Avohakkuita on kuitenkin alettava vähentää välittömästi, vaativat Avohakkuut historiaan -kansalaisaloitteen käynnistäneet järjestöt.

Yli 20 kertaa keskimääräistä eteläsuomalaista avohakkuualaa suurempi Metsähallituksen hakkuu, jossa kosteat painanteet on ojitettu. Kaukasmaa, Orivesi, hakkuu 2018. Aukon koko on noin 30 hehtaaria. Kuva: Jani Sipilä/Greenpeace 2019

Metsähallitus aloittaa metsän jatkuvapeitteisen kasvatuksen pitkäaikaisen kokeilun. Kolmea ilman avohakkuita hoidettavaa aluetta seurataan 30 vuoden ajan. Metsäalueet ovat yhteensä 15 000 hehtaaria. Kokeilun aloitustilaisuus järjestettiin tänään torstaina. Metsähallituksen hoidossa on lähes viisi miljoonaa hehtaaria talousmetsiä.

“Vaikka kokeilu on askel eteenpäin, emme voi kuitenkaan odottaa kymmeniä vuosia ja katsoa, mitä tästä 15 000 hehtaarin kokeilusta opitaan. Avohakkuista pitää luopua nopeammassa aikataulussa, ja ensimmäisenä turvemailla”, toteaa Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Paloma Hannonen.

Luonnonsuojeluliiton, Greenpeacen, Luonto-Liiton, BirdLife Suomen ja Natur och Miljön käynnistämä Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite vaatii avohakkuista luopumista Metsähallituksen hallinnoimissa valtion metsissä. Kansalaisaloitteen on allekirjoittanut yli 60 000 suomalaista, ja se viedään eduskunnan käsittelyyn syksyllä 2019. Avohakkuiden sijaan allekirjoittajat ja järjestöt haluavat, että Metsähallitus siirtyy jatkuvapeitteiseen metsänkasvatukseen, josta on tutkimusten mukaan hyötyä vesistöille, ilmastolle ja monimuotoisuudelle.

Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä toivoo laadukasta ja avointa keskustelua metsien käytön eri vaihtoehdoista valtion metsissä.

“Metsähallitukselle on laissa asetettu yhteiskunnallisia velvoitteita, joiden onnistumisessa jatkuvaan kasvatukseen siirtyminen auttaisi. Näiden velvoitteiden täyttäminen edellyttää myös valtion Metsähallitukselle asettaman tuloutustavoitteen pienentämistä.”

Hallitusohjelmassa tavoitteeksi on asetettu, että valtion metsissä edistetään jatkuvan kasvatuksen menetelmiä. Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki muistuttaa, että hallitusohjelman mukaan hallituspuolueet haluavat edistää sekä hiilinielujen kasvattamista että luonnon monimuotoisuudesta huolehtimista valtion metsissä.

“Tämä vaatii avohakkuutonta metsätaloutta ja parempaa metsien suojelua paljon laajemmassa mittakaavassa. Kokeilun lisäksi tarvitaan laaja muutos valtion metsien käyttöön jo tämän hallituskauden aikana.”

 

Lisätietoja:

Sini Harkki, maajohtaja, Greenpeace Norden, p. 050 582 1107

Harri Hölttä, puheenjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 040 722 9224

Bernt Nordman, toiminnanjohtaja, Natur och Miljö, p. 045 2700 313

Aki Arkiomaa, toiminnanjohtaja, Birdlife Suomi, p. 010 406 6207

Lauri Kajander, metsävastaava, Luonto-Liitto ry, p. 045 1179 610

Jaa sosiaalisessa mediassa