Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Perinteinen lasten norppaleiri käynnistyi aurinkoisissa merkeissä

Luonto-Liiton järjestämää Lasten norppaleiriä vietetään tänä vuonna Pihlajaveden äärellä Kongonsaaressa. Leirillä parikymmentä lasta eri puolilta Saimaata opettelee retkeilytaitoja sekä tutustuu saimaannorpan elämään ja suojeluun.

Lähes viikon mittainen leiri käynnistyi maanantaina 15. heinäkuuta jännittävällä lossimatkalla saareen. Leiripaikalla oli vuorossa tutustumisleikkejä ja ruokailua sekä tietenkin saunomista ja uimista. Jännittävän illan kruunasi majoittuminen itse pystytettyihin telttoihin.

Toinen leiripäivä käynnistyi maittavalla aamupalalla, jonka jälkeen ohjelmassa oli muun muassa norppaviirien askartelua, norppa-aiheisia leikkejä sekä norppiin liittyvien rastien kiertelyä. Rasteilla muotoiltiin norppia das-massasta, etsittiin ja maalattiin norpan muotoisia kiviä, pohdittiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia norppien elämään ja keskusteltiin mieltä askarruttavista norppa-asioista.

Lapset olivat hyvin kiinnostuneita norpasta ja sen elintavoista. Viime aikoina mediassakin esillä ollut verkkokalastus ja sen norpalle aiheuttamat uhat saivat aikaan keskustelua. Lapsia askarruttavia asioita olivat muun muassa, paljonko ja minkälaista kalaa norppa syö, minkä kokoiseksi norppa kasvaa, missä norppia on eniten, voiko norppa hukkua vahingossa ja tappavatko ihmiset norppia tahallaan. Lasten paikoin tiukkoihinkin kysymyksiin oli vastaamassa leirillä tiistaina vieraillut Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen.

Norppaleiri jatkuu lauantaihin 20. heinäkuuta asti. Ohjelmassa on vielä muun muassa melomista ja retkeilytaitojen opettelua, luonnon tutkimista luuppien avulla sekä päivittäisten norppauutisten tekoa ja norppasanomien koostamista leirin lopuksi. Välillä leikitään lisää norppaleikkejä, askarrellaan, ongitaan, saunotaan ja uidaan sekä herkutellaan vegaaniruoalla. Iltanuotiolla nautiskellaan mm. suklaabanaaneja, tikkupullia ja lettuja.

Norppaleirejä on järjestetty vuodesta 2014 lähtien eri puolilla Saimaata. Leiri on tarkoitettu ensisijaisesti Saimaan alueella asuville ja mökkeileville, 7–11-vuotiaille lapsille. Leirin järjestää Luonto-Liiton Savo-Karjalan piiri Suomen luonnonsuojeluliiton tuella. Luonto-Liitto on Suomen luonnonsuojeluliiton nuorisojärjestö.

Kuvat: Hanne Kosonen

Jaa sosiaalisessa mediassa