Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Ilmastonmuutos – maataloutemme pelastus vai tuho?

Ilmastonmuutos tekee Suomesta Euroopan vilja-aitan. Lämpimämpi ilmasto antaa paremmat sadot. Suomesta tulee viinimaakin. Samaan aikaan Etelä-Euroopan viljelyseudut palavat karrelle. Se lisää suomalaisen viljan, maidon ja juuston kysyntää maailmalla. Näin helposti kaikki ei taida kuitenkaan mennä, kirjoittaa Tapani Veistola.

Viljapelto. Kuva: Anssi Koskinen CC BY 2.0

Näin hyvin ja helposti kaikki tuskin menee. Tästä olivat kaikki yhtä mieltä Oripään OKRA-maatalousnäyttelyn paneelissa Sopeudummeko? Ilmastonmuutoksesta uusi nousu suomalaiselle maataloustuotannolle? puhuneet tahot, muun muassa Luonnonvarakeskus, maa- ja metsätalousministeriö (MMM), MTK ja Luonnonsuojeluliitto.

Ilmastonmuutos tuo haasteitakin. Säiden vaihtelu kasvaa. Jo nyt yhtenä kesänä on liian märkää ja toisena liian kuivaa. Lisääntyvä kevätkuivuus voi johtaa keinokastelun, golfkenttien ja meritaimenten kilpailuun pienten purojen vesistä. Kasvavat talvisateet huuhtovat yhä enemmän ravinteita vesistöihin. Kasvit joutuvat talven armoille entistä useammin ilman lumipeitteen suojaa. Viileään ilmanalaan sopeutuneet kimalaiset voivat vähentyä, mikä uhkaa kasvien pölytystä.

Myös uusien tuholaisten määrä voi kasvaa. Miten ne torjutaan ilman kemikaaleja? Kaikki panelistit halusivat pitää suomalaisen luonnon puhtaana. Siksi luomu ja integroidut viljelysmuodot, joissa kasvatetaan monta viljelykasvia yhden monokulttuurin sijasta, tulevat tärkeiksi. Paneelissa ollut aktiiviviljelijä Tuomas Levomäki viljelee jo nyt kymmenkuntaa eri lajia. Sitä paneelin vetäjä, MMM:n johtava asiantuntija Pekka Väisänen sanoi osakesalkun hajauttamiseksi.

Kiperä kysymys oli se, pitäisikö metsiä raivata pelloksi. Minusta olisi hyvä alku, jos nykyisten peltojen rakentaminen kiellettäisiin lailla. Lisäksi viljelyalaa kannattaa siirtää karjanrehusta viljalle. Lihan tuotantoa ja kulutusta pitäisi vähentää muistakin syistä, ei vähiten kansanterveyden takia.

Maataloutemme suurin ilmasto-ongelma on Pohjanmaalle keskittyneiden karjatilojen laajennuksista johtuva soiden raivaus lannanlevitysalaksi. Luonnonsuojeluliiton mielestä se pitää kieltää ja korvata esimerkiksi lannan tekemisellä biokaasuksi. Minusta karjataloutta ei kannata kuitenkaan kokonaan lopettaa. Itse asiassa laiduntavaa karjaa pitäisi lisätä Etelä-Suomessa perinnemaisemien hoidon takia.

Muutosten nopeutuessa maatalouden tutkimus ja seuranta tarvitsevat lisää voimavaroja. Muuten emme voi pysyä muutoksessa mukana – eikä ainakaan askelta sitä edellä. Eri tahojen yhteistyö on myös tärkeää. On hienoa, että monet viljelijät ovat nyt aktiivisia ja kokeilevat uusia ympäristöratkaisuja. Yhdessä ilmastonmuutoksen haasteetkin voidaan kääntää mahdollisuuksiksi.

Tapani Veistola

Kirjoittaja on Luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija. Hän seuraa maatalouspolitiikkaa alan työryhmissä Uudellamaalla, valtakunnan tasolla ja EU:ssa.

Jaa sosiaalisessa mediassa