Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Eurooppalaiset ym­pä­ris­tö­jär­jes­töt kirittävät Suomea EU -pu­heen­joh­ta­juu­teen

Kuva: Jiri Dloyhy
Photo: Jiří Dlouhý

Helsingissä tällä viikolla kokoontunut European Environmental Bureaun (EEB) hallitus arvioi, että Suomella on puheenjohtajuuskaudellaan erityinen mahdollisuus edistää EU:n ympäristötoimintaohjelman syntymistä. Eurooppalaisia ympäristöjärjestöjä edustava EEB kannustaakin Suomea kohti ympäristöpainotteista puheenjohtajakautta.

Helsingissä 10.-11.6. EEB:n hallituksen kokouksessa vieraili myös Suomen ympäristöministeri Krista Mikkonen, jota EEB muistutti Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tärkeimmistä kysymyksistä. Näihin lukeutuu tiukka ja tehokas ilmastopolitiikka, jota sadat tuhannet mielenosoittajat ovat vaatineet tänä keväänä kaikkialla Euroopassa. Myös luonnon monimuotoisuuden kriisi on otettava vakavasti, ja kiertotalouteen saatava sisältöä.

Järjestöt vaativat ilmastohätätilan julistamista ja hiilineutraalisuuden ottamista EU:n pitkän aikavälin ilmasto- ja kiertotalousstrategioiden pohjaksi. Kiertotalouteen ympäristöjärjestöt toivovat EU:n muovistrategian kaltaista tekstiilistrategiaa käytetyille vaatteille sekä akkujen kierrätyksen tehostamista.

“Suomen EU-puheenjohtajuuden ympäristörima on mahdollista nostaa korkealle. Tätä tukee Suomen uusi hallitusohjelma, joka sai kokouksen osallistujilta kehuja erityisesti hiilineutraaliuteen pyrkimisen ja luonnonsuojelun rahoituksen osalta”, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Jouni Nissinen, joka toimii myös EEB:n hallituksen puheenjohtajana.

“Tarvitsemme Suomen johtajuutta luodaksemme Euroopalle uuden vihreän ympäristöpolitiikan. Tämä Green New Deal huomioisi ilmastonmuutoksen torjunnan, luonnon monimuotoisuuden kriisin ja siirtymisen kohti oikeudenmukaista ja reilua kiertotaloutta”, sanoo EEB:n pääsihteeri Jeremy Wates.

EEB on noin 150 eurooppalaisen ympäristöjärjestön kattojärjestö, joka seuraa EU:n ympäristöpolitiikkaa ja toimii Brysselissä EU:n ympäristö- ja luonnonsuojelupolitiikan kestävyyden lisäämiseksi. Jäsenjärjestöjensä kautta EEB edustaa 30 miljoonaa eurooppalaista. Helsingissä hallituksen kokoukseen osallistui 34 ympäristöjärjestöedustajaa 27 Euroopan maasta Ukrainasta Portugaliin ja Ruotsiin.

 

Lisätietoja:

Jouni Nissinen, EEB:n puheenjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö, puh. 040 120 9222

In English: Jeremy Wates, EEB Secretary General, +32 488 202 670

eeb.org

Jaa sosiaalisessa mediassa