Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Metsän hiljaisuus ja luonnon rauha nousivat esiin nuorten luon­to­kir­joi­tus­kil­pai­lus­sa

Torsti Halme

Suomen luonnonsuojeluliiton syksyisen kirjoituskilpailun aiheena oli nuorten oma luontosuhde.

”Metsän hiljaisuus ja luonnon rauha nousivat vahvasti esiin nuorten kirjoituksissa. Metsällä on myös vaitiolovelvollisuus”, valottaa arviointiraadin jäsen, lastenkirjailija Minna Kulmala.

Yläkoulun oppilaille (13-15-vuotiaat) suunnattuun kilpailuun osallistui 59 nuorta ympäri Suomen. Kirjoittaminen tapahtui äidinkielen tunneilla.

”Monet nuoret kiittelevät vanhempiaan ja isovanhempiaan siitä, että nämä ovat vieneet heidät jo pienenä luontoon. Kirjoitusten perusteella luonto merkitsee nuorille myös turvaa ja jatkuvuutta hektisessä maailmassa – moni kirjoittaja pohtii luonnon tulevaisuutta”, Kulmala kertoo .

Luonnon kauneus tulee teksteissä esille. Kulmala nostaa tästä hienona esimerkkinä kirjoituksen, jossa luonnon vapaasti liehuvaa helmaa ja iranilaiseen kulttuuriin liittyvää mekkoa verrataan keskenään. Suomi-neito nousee metsäisen kauniina rauhanpaikkana lukijan mieleen.

Muutenkin nuorten teksteissä tunteet ovat läsnä. Puiden ja eläinten kohtaloa surraan lähimetsän hakkuissa. Purolla jääkiekkojuniori tasaa itseään ja hakee tsemppiä illan peleihin. Stressiä ja kiirettä kärsivä hakee voimaa metsästä.

Kulmala kiittelee, että nuorten teksteissä ei tyydytä vain saapastelemaan kumisaappaissa mättäillä. Luonnon monimuotoisuus ötököistä ja vanamoista vanhurskaisiin honkiin ja metsätonttuihin on läsnä.

Kirjoitelmia arvioivat lastenkirjailija Minna Kulmala, tietokirjailija Iiris Kalliola ja ympäristöministeriön pitkäaikainen ympäristöneuvonantaja Matti Nummelin yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton luontokasvatusvaliokunnan kanssa.

Palkitut:

1. palkinto: Erno Virtanen (Posion Yläkoulu ja Lukio): Kelo

2. palkinto: Hilma Montonen (Espoon Kalajärvenkoulu): Tusinahorkkakatkeroita mutta minä

3. palkinto: Setareh Sepiddam (Espoon International school ): Kirje Suomen luonnolle

Kunniamaininnat: Reetta Uusitalo (Helsingin suomalainen yhteiskoulu), Konsta Sorsa (Kilonpuiston koulu) ja Torsti Halme (Sylvään koulu).

Lisätietoja:

Palkitut kirjoitukset Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivuilla:
https://www.sll.fi/2018/09/01/luontoaiheinen-kirjoituskilpailu-ylakoulun-aidinkielen-ja-kirjallisuuden-oppilaille/

Milla Tuormaa, SLL luontokasvatusvaliokunnan puheenjohtaja, puh. 0407660376, milla.tuormaa@gmail.com

Jaa sosiaalisessa mediassa