Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Padot räjähtelivät vapaiden vesien elokuvaillassa

"Mieleenpainuvin oli se padon räjäyttäminen ja tuhoaminen, koska sitä samaa pitäisi tehdä myös täälläpäin!" Näin arvioi yksi panelisti Aina vapaita ja virtaavia – elokuvailta jokien ja vaelluskalojen puolustamisesta -tapahtumaa Helsingissä 16.11.2018.

Luonnonsuojeluliitto ja Uudenmaan piiri järjestivät Kino Engelissä illan, jossa katsottiin lyhyitä ja pitempiä ulkomaisia elokuvia virtavesien suojelusta eri puolilla maailmaa. Yhteistyökumppanimme Tobias Schäfer (flow: europe ja Living Rivers Foundation) kertoi Wild & Scenic Film Festival -elokuvasarjasta, josta tämän päivän elokuvia oli poimittu. Luonnonsuojeluliiton ja Uudenmaan piirin erityisasiantuntija Tapani Veistola oli tutustunut Tobiakseen European Environmental Bureaun (EEB) vesityöryhmässä. Tämä elokuvailta oli Patagonian tukeman Euroopan kiertueen ensimmäinen näytäntö.

Padoille kyytiä Albaniasta Alaskaan

”Save the Vjosa” ja ”The Undamaged” -teaserit kertoivat joen menestyksellistä puolustamista vesivoimaa vastaan Albaniassa. Euroopassahan patoja puretaan lännessä mutta yritetään tehdä lisää idässä.

”Hidden Rivers” ja ”Parker‘s Top 50 Favorite Things about Northwest Rivers” olivat lyhytfilmejä USA:sta. Jälkimmäinen sopisi minkä vaan ympäristökasvatusseminaarin yhteyteen: siinä pikkulapsi näytti kuinka kiva on retkeillä vapaiden virtojen rannoilla.

”The Elwha Undammed: What’s a River For” oli sitten komea elokuva Amerikan suurimmasta padonpurkuhankkeesta.

Sitten nähtiin Euroopan ensi-ilta: ”Run Wild, Run Free – 50 years of Wild and Scenic Rivers” kertoi USA:n virtavesien suojeluohjelmasta. Se täytti 50 vuotta ja siihen on lisätty koko ajan uusia kohteita.

Suomella on myös hyviä malleja muille

Tauolla oli paneeli Suomen tilanteesta. Sen veti Tapani Veistola ja mukana olivat Helsingin yliopiston emeritusprofessori Hannu Lehtonen, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Markku Marttinen ja WWF Suomen kala-asiantuntija Olli Sivonen.

Aluksi todettiin Suomen virtavesien karu tila: Itämeren vapaista lohijoista on vain pari jäljellä ja meritaimenjokia tusina. Suomella on kuitenkin hyviä malleja muillekin maille. Meidän koskiensuojelulakimme vastaavat USA:n ”Wild and Scenic Rivers Act” -ohjelmaa. Suomella on kansallinen kalatiestrategia, jolla on ruvettu avaamaan kalojen kulkua. Meillä on myös oma kansallinen lohi- ja meritaimenstrategia. Lisäksi SLL, SVK ja WWF ovat tehneet aloitteen vesilain muuttamisesta vanhojen patojen vesitalouslupien päivittämiseksi niin, että niille voitaisiin määrätä kalanhoitovelvoitteet. Hallitus on nyt tilannut asiasta oikeudellisen tutkimuksen, jotta pykäliä voitaisiin muuttaa ensi hallituskaudella.

Paneeli on katsottavissa verkossa: https://youtu.be/Ee-ZhiOHNdA

Puu kuuluu jokeen

Tauon jälkeen oli elokuvia vaelluskalojen hoidosta. ”Water and Wood” kertoi kuinka kalat tarvitsevat kaatuneita puita suojakseen joissa. Siinä näytettiin kuinka USA:ssa puita palautetaan jokiin helikopterillakin.

Kristof Reuther esitteli elokuvansa ”Fluss.Mensch.Zukunft.” Se oli vaelluskalojen hoidosta tehty opinnäyte-elokuva. Lopuksi nähtiin hauska ja iloinen elokuva ”The Super Salmon”. Se kertoi onnistuneesta joen puolustustaistelusta ja ”superlohesta”, joka selvitti kaikki esteet.

Jatkoa seuraa

Katsoimme elokuvia myös Luonnonsuojeluliiton vesiteemaa varten. Sitä ruvetaan valmistelemaan ensi vuonna ja toimintavuodet ovat 2020-21. Yksi mahdollisuus on järjestää elokuvakiertue halukkaisiin piireihin ja yhdistyksiin.

Jaa sosiaalisessa mediassa