Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Saimaan monimuotoisuutta suojellaan rakentamalla katiskoja Juha Taskisen ja Kari Hietalahden opastuksessa

Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää talvella 2018-2019 norppaturvallisen Saimaa-katiskan rakennustalkoita Lappeenrannassa, Mikkelissä ja Joensuussa sekä mahdollisesti myös Savonlinnassa. Tapahtumilla halutaan kannustaa vapaa-ajankalastajia norppaturvalliseen katiskakalastukseen sekä jaetaan tietoa Saimaan uhanalaisista järvikaloista. Talkoisiin ovat tervetulleita kaikenikäiset.

Luonnonsuojeluliitto järjestää vaihda verkot katiskaan -tapahtumia Saimaan alueella. Kuva: Hanne Kosonen
Kuva: Hanne Kosonen

Talkoissa on mahdollisuus päästä itse alusta pitäen rakentamaan helppokäyttöisiä ja norpille turvallisia Saimaa-katiskoja. Tapahtumissa luontokuvaaja ja kalastaja Juha Taskinen sekä näyttelijä Kari Hietalahti antavat vinkkejä muun muassa katiskakalastukseen ja saaliin käsittelyyn. Katiskanrakennuksen lomassa nautitaan kahvittelusta ja kuullaan saimaannorpan viimeisimpiä kuulumisia.

Talkoissa valmistuvat katiskat jaetaan vapaa-ajankalastajille ensi kesän Vaihda verkot katiskaan -tapahtumassa Puumalassa. Katiskan saa, kun allekirjoittaa lupauksen norpille vaarallisen verkkokalastuksen välttämisestä.

Katiskanrakennustalkoot ovat osa viime kesänä alkanutta kestävän katiskakalastuksen edistämiseen tähtäävää hanketta. Oikeanlaisella katiskakalastuksella voidaan suojella uhanalaisia lohikaloja ja saimaannorppaa, kun vastineeksi jätetään näille vaaralliset pyydykset laskematta. Yleisölle järjestettävien katiskanrakennustalkoiden lisäksi talkoita järjestetään myös Saimaan alueen osakaskunnille.

Katiskanrakennustalkoiden ajankohdat:

Lappeenranta

Lauantaina 24.11.2018 klo 12-15, Lehmus Roastery, Satamatie 6, 53900 Lappeenranta.
Ennen talkoita klo 11.00 Juha Taskinen ja Kari Hietalahti lakittavat kävelykatu Oleksin norppapatsaan. Lakin on tehnyt Luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen.

Mikkeli

Su 17.2.2019 klo 12-15, Kulttuuritalo Tempo, Mikonkatu 23, 50100 Mikkeli

Joensuu

Su 24.2.2019 klo 12-15, Laulutalo, Kauppakatu 51, 80100 Joensuu

Savonlinna

Savonlinnassa järjestetään talkoita mahdollisesti keväällä. Talkoista ilmoitetaan myöhemmin.

Saimaa-katiska on helppo rakentaa

Katiskanrakennus ei vaadi erityistaitoja, joten jokainen oppii varmasti tekemään Saimaa-katiskan itse. Tarvikkeet eivät maksa paljon. Kallein tarvike ovat sinkilöiden kiinnitykseen käytettävät pihdit, jotka maksavat 20–30 euroa. Tämän jälkeen kustannukset yhtä katiskaa kohden ovat noin 25 euroa. Katiskanrakennustalkoissa tarvikkeet ja työkalut ovat valmiina, osallistujien tarvitsee tuoda mukanaan vain iloista mieltä. Talkoissa on mahdollista halutessaan lunastaa katiska itselleen tarvikemaksuja vastaan. Jos katiskanrakennusta ei pääse opettelemaan paikan päälle, voi siihen tutustua myös itsenäisesti.

Ohjeet Saimaa-katiskan rakentamiseen löytyvät täältä.

Lisätiedot:

Hanne Kosonen, Luonnonsuojeluliiton Katiskakalastusta Saimaalle -hanke, p. 050 306 7328

Kaarina Tiainen, Luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori, p. 050 530 3270

Markku Nironen, Etelä-Savon luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja, p.050 66180

Jaa sosiaalisessa mediassa