Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Norppavaltuusto Fiskarsissa

Kuva: SLL / Emilia Horttanainen

Norppatunnuksia voi bongata 24.-25. marraskuuta Fiskarsissa Raaseporissa: siellä kokoustaa Suomen luonnonsuojeluliiton liittovaltuusto. Liiton 80-juhlavuoden kunniaksi paikkakin on juhlava, liiton 100 luontohelmikohteen joukkoon päässeen Mustionjoen varressa, historiaa huokuvissa ruukkimaisemissa.

”Raasepori on mitä innostavin paikka, sieltä on oma luontosuhteenikin lähtöisin. Mökkimaisemista, niin kuin monella suomalaisella”, kertoo liittovaltuuston varapuheenjohtaja Tarja Heikkonen jo etukäteen kokouspaikalta.

Kauniilla kylällä liikennemerkki varoittaa sorsapoikueista. Yhtä hyvin se voisi varoittaa, että täällä virtaa maineikas lohijoki, suojeltava vesistö. Mustionjoessa yritetään parantaa lohien ja erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan eli raakun elinoloja. Luonnonsuojeluliitto on mukana tässä Freshabit LIFE -hankkeessa.

Mustionjoen kahteen alimpaan vesivoimalaitokseen rakennetaan kalateitä ja joesta pelastettuja raakkuja pidetään kuntokuurilla Jyväskylän yliopiston tutkimusasemalla. Tänä vuonna laitoksella on tehty historiaa: jopa satavuotiaat raakut ovat kuntoutuneet lisääntymiskykyisiksi!

Myös liittovaltuusto saa eteensä vedet, kun se käsittelee liiton uusia strategioita. Tähän kokoukseen on valmisteltu sisävesistrategia sekä ilmasto- ja energiastrategia. Norppavaltuustossa linjataan myös koko Luonnonsuojeluliitolle ensi vuoden toimintasuunnitelmaa. Lisäksi liittohallitukseen valitaan uusia jäseniä.

Suomen luonnonsuojeluliiton valtuustoon kuuluu 27 jäsentä ympäri maan, 15 alueellisesta luonnonsuojelupiiristä. Valtuuston puheenjohtaja Vesa Luhta tulee Inarista asti. Liittovaltuusto on liiton ylin päättävä elin liittokokousten välillä.

Päätösten ohessa kokousväki pääsee nauttimaan ohessa Fiskarsin TuliValo-teemaviikoista. Luontopolku iäkkäine tammineen lukeutuu myös ohjelmaan, onhan liiton vuositeemanakin metsät.

Riihimäkeläinen Tarja Heikkonen muistelee myös oman luontosuhteenkin kannalta hienoja vaiheita seudulla.

”Kesäasukkaana saaressa tutuksi tulivat niin ulko- ja sisäsaariston linnut kuin rehevä kasvillisuus, lempikasveina lehtomaitikka ja valkolehdokki.

Vielä vuosikymmeniä sitten Raaseporin linna vasta odotteli kunnostusta. Naakat ovat pitäneet siitä aina. Nyt siitä on tullut kunnostettuna hieno nähtävyys ja uuden kaupungin nimi, kun Tammisaari, Karjaa ja Pohja päättivät yhdistyä.”

OSALLISTU:

Luonnonsuojeluliiton valtuuston kokousta voi seurata ja kommentoida somessa: #norppavaltuusto

Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys Raaseporin Luonto järjestää Fiskarsin Kuparipajalla yleisölle avoimen paneelikeskustelun lauantaina 24.11. kello 19. Aiheena on globaali ympäristönmuutos.

Jaa sosiaalisessa mediassa