Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Lauantain ilmastomarssi oli kaikkien aikojen suurin Suomessa

Lauantaina järjestetylle ilmastomarssille osallistui järjestäjien laskelmien mukaan lähes 10 000 marssijaa. Marssi oli kaikkien aikojen suurin ilmastomielenilmaus Suomessa. Marssilla vaadittiin eduskunnalta sitoutumista selkeisiin ilmastotekoihin ja tiukempaan aikatauluun Suomen nettopäästöjen laskemiseksi alle nollan.

Ilmastomarssille osallistui noin 10 000 ihmistä. Kuva.: Greenpeace

Eduskuntatalolle marssijoita vastaanottamaan saapui edustajia kahdeksasta eduskuntapuolueesta. Uusia linjauksia kuultiin etenkin sisäministeri Kai Mykkäseltä, joka lupasi kokoomuksen sitoutuvan fossiilisten polttoaineiden tuista luopumiseen seuraavalla eduskuntakaudella ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteeltä, joka vahvisti puolueen sitoutuvan hiilinegatiivisuuteen vuoden 2035 jälkeen ja kivihiilestä luopumisen ohella turpeen energiakäytön loppumiseen vuoteen 2029 mennessä.

Järjestöjen vaatimuksiin vahvimmin sitoutuivat vihreät, jotka allekirjoittivat mielenosoituksen  päävaatimukset juuri mielenosoituksen alla.

”Puolueet ovat kansalaisten paineen seurauksena vahvistaneet ilmastolinjauksiaan, mutta eroja on vielä paljon. Tarvitaan paljon nykyisiä kantoja vahvempaa sitoutumista, jotta pääsemme 1,5 asteen polulle. Näyttää vahvasti siltä, että kevään eduskuntavaaleista tulee ilmastovaalit”, kommentoi Suomen Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Otto Bruun.

Ilmastomarssin koollekutsuneet yli 30 kansalaisjärjestöä ja yhteisöä vaativat eduskuntapuolueita sitoutumaan Suomen irrottamiseen fossiilisista polttoaineista vuoteen 2035 mennessä ja fossiilisten polttoaineiden tukien loppua vuoteen 2020 mennessä, myöskään metsien hakkuita ei tule kasvattaa eikä avata yhtäkään uutta turvekenttää. Järjestöt vaativat myös Suomen nettopäästöjen tiputtamista alle nollan vuoteen 2030 mennessä.

Marssille osallistui järjestäjien arvion mukaan lähes 10 000 marssijaa. Kyseessä on kaikkien aikojen suurin ilmastomielenilmaus Suomessa.

“Ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat jo eri puolilla maailmaa. Tämän päivän marssi oli vahva näyttö siitä, että ihmiset tahtovat päättäjiltä suunnanmuutosta ja suoria toimia tulevaisuuden turvaamiseksi”, sanoo Greenpeace Internationalin kansainvälisen ilmastopolitiikan asiantuntija Kaisa Kosonen.

Ilmastomarssin koollekutsujina toimivat seuraavat kansalaisjärjestöt ja yhteisöt: Suomen Luonnonsuojeluliitto, Kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa, Greenpeace Suomi, WWF Suomi, Luonto-Liitto, Ilmastovanhemmat, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Aalto yliopiston ylioppilaskunta, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta, Turun yliopiston ylioppilaskunta ja Taideyliopiston ylioppilaskunta, Kansalaisareena, Maan Ystävät, Punaisen Ristin Nuoret, Plan Suomi, Protect Our Winters Finland, Save Pond Hockey, Suoma Sámi Nuorat, Suomen mielenterveysseura, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi, YK-nuoret, Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi, Ehkäisevä Päihdetyö EHYT ja 350 Suomi.

Kuvia ilmastomarssilta ladattavissa täältä.

Lisätiedot:

Otto Bruun, suojeluasiantuntija, Luonnonsuojeluliitto, p. 040 631 3399, otto.bruun(a)sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa