Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Tutustu aktiiviin

Selen Raiskila ja norppa feissaavat joulukadulla.

Selen Raiskilan polku luonnonsuojelijaksi alkoi lähiympäristön puolustamisesta.

Selen Raiskila ja norppa feissaavat joulukadulla.

Kuka olet?

Olen Turussa kasvanut, nykyään nurmijärveläinen puutarhayrittäjä, geofyysikko ja oman paikallisyhdistykseni, Nurmijärven Luonnon, puheenjohtaja. Olen myös mukana Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin hallituksessa sekä toimin Suomen luonnonsuojeluliiton varapuheenjohtajana.

Miten törmäsit ensimmäistä kertaa Luonnonsuojeluliittoon?

Luonnonsuojeluliitto on mielikuvissani ollut aina olemassa. Norppa on yksi perinteisistä suomalaisista logoista.

Mikä sai sinut liittymään jäseneksi?

Muutama vuosi sitten kotini lähelle suunniteltiin avolouhosta. Huomasin, ettei avolouhoksen vastustaminen asukkaiden kesken ole helppoa ja yksinkertaista. Ensimmäinen mieleeni tuleva taho, jolta kysyä apua oli Luonnonsuojeluliitto. Soitin erityisasiantuntija Tapani Veistolalle, jolta sain hyviä vinkkejä. Hän neuvoi kääntymään paikallisyhdistyksen puoleen.

Olin yhteydessä Nurmijärven paikallisyhdistykseen, mutta kävi ilmi, ettei yhdistys ollut toiminnassa. Laitoin kuitenkin viestiä, että haluaisin tulla mukaan toimintaan ja ryhtyä vaikka puheenjohtajaksi.

Mitä olette paikallisyhdistyksessä tehneet?

Lähiaikoina olemme puolustaneet paikallisia puroja ja noroja, eli pieniä virtaavia vesiä erilaisissa ympäristölupahankkeissa. Luonnontilaisia puroja ja noroja on enää vähän jäljellä. Suurinta osaa on kaivettu tai muokattu.

Olemme järjestäneet erilaisia retkiä ja tapahtumia: tänä vuonna esimerkiksi järjestimme metsä-teemavuodelle yhdistyksemme luonto-oppaan johdolla metsämieliretken sekä luonnon kuntosaliretken, jossa käytimme kiviä painoina, punnersimme isoja puunrunkoja vasten ja tasapainoilimme isojen kivien päällä. Vuoden kohokohtana oli yhdistyksen tekemä tuulihaukan pesäkamera.

Järjestämme usein sääntömääräisten kokousten yhteydessä myös luontoillan erilaisilla teemoilla ja tapahtumat yhteistyössä muiden tahojen, kuten kyläyhdistysten tai muiden järjestöjen kanssa. Meillä on aktiivinen hallitus ja päivitämme nettisivuja ja Facebookia ahkerasti.

Miten päädyit syvemmälle Luonnonsuojeluliiton luottamustehtäviin?

Syksyllä olin ryhtynyt yhdistyksen puheenjohtajaksi, kun Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ursula Immonen kutsui piirin syyskokoukseen. Siellä toivotettiin tervetulleeksi myös piirin hallitukseen.

Varsinkin piirihallituksessa tutustuu muihin paikallisyhdistysaktiiveihin. Vertaistuki on tässä hommassa tärkeää. Voi kysyä apua ja jakaa onnistumisia. Meidän piirillä on tosi kiva porukka. Ehdin olla reilun vuoden piirihallituksessa, kun kannustettiin ehdokkaaksi myös liittohallitukseen. Olin todella iloinen päästessäni mukaan liiton luottamustehtävään. On ollut antoisaa nähdä miten paljon työtä luonnonsuojelun eteen tehdään niin paikallisesti vapaaehtoisvoimin ympäri Suomea kuin liittotasolla.

Luonnonsuojeluliitossa on mahdollisuus  liittyä erilaisiin työryhmiin. Olin ensin ajatellut geofyysikkona, että osaamistani voitaisiin tarvita kaivoshankkeissa, mutta päädyinkin järjestöä kehittävään työryhmään. Oli mahtavaa päästä mukaan myös uuteen ympäristölakiryhmään oppimaan lakikiemuroita.

Minkä asioiden eteen olet viime aikoina työskennellyt?

Tämä varmaan kuulostaa tylsältä, mutta olen tehnyt paikallisyhdistyksessä muistutuksia ja valituksia liittyen ympäristölupiin ja kaavoihin asukkailta tulleen palautteen perusteella. Se on yleensä tehokkain keino varmistaa, että myös luontoarvot huomioidaan erilaisissa hankkeissa. On tässä vapaaehtoistoiminnassa hauskojakin asioita, kuten mukavat ihmiset ja retket sekä aiemmin mainitsemani tuulihaukan pesäkameran perustaminen. Se oli haastava, mutta antoisa projekti. Olen käynyt kahtena vuotena feissaamassa Norpan kanssa Helsingin keskustassa, vaikka feissaaminen onkin oman mukavuusalueeni ulkopuolella. Esimerkiksi viime jouluna saimme kuitenkin palautetta ihmisiltä, että oli ihanaa nähdä norppa joulutohinoiden keskellä.

Miltä näyttää tulevaisuutesi luonnonsuojelijana?

Luonnonsuojeluliitossa toimiminen eri tasoilla on avartanut näkemystäni vapaaehtoistoiminnasta ja luonnon puolustamisesta. Varsinkin yhdistystoiminnassa on ollut tärkeää, että tekemisestä saa iloa ja onnistumisen kokemuksia. Luonnonsuojeluliitto on ollut erinomainen paikka tutustua ympäristöasioihin ja tulen jatkamaan tavalla tai toisella luonnonsuojelun parissa tulevaisuudessakin.

Vinkkisi keltanokille, jotka tahtoisivat toimia luonnon puolesta?

Toivotan kaikki lämpimästi tervetulleiksi mukaan toimintaan! Vaikuttamismahdollisuuksia on rajattomasti. Helpoiten voit aloittaa henkilökohtaisilla valinnoilla, kuten kierrättämällä, käyttämällä auton sijasta joukkoliikennettä tai polkupyörää ja lisäämällä kasvisruokaa. Sen vaikeampaa ympäristön puolesta toimiminen ei ole. Tässä kohtaa voisi nostaa esille luonnonsuojeluliiton tunnuslauseen Ole luonnonvoima. Jos kokee, että haluaa tehdä vielä enemmän ja tutustua muihin luonnonpuolustajiin, niin omaan paikallisyhdistykseen liittyminen on ensimmäinen askel. Tuumasta toimeen!

Jaa sosiaalisessa mediassa