Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Norppa tervehti lapsia norppaleirillä

Tänä vuonna lasten norppaleirillä mielipuuhaa oli uiminen. Eräänä aamuna aamu-uinnin aikaan myös saimaannorppa kävi tervehtimässä leiriläisiä. Sen jälkeen aamuherätykset olivat reippaita siinä toivossa, että norppa tulisi toistekin.

Luonto-Liiton Savo-Karjalan piiri ja Suomen luonnonsuojeluliitto järjestivät jo viidennen kerran lasten norppaleirin. Sitä vietettiin vajaan viikon ajan heinäkuun puolessa välissä Pihlajaveden Turponsaaressa. Leiri oli osa Saimaannorppa-LIFE-hanketta.

Lasten norppaleirille osallistui parikymmentä 8–12-vuotiasta lasta eri puolelta Suomea. Yhdistävänä tekijänä oli suhde Saimaaseen joko omana koti- tai mökkiseutuna tai sitten aiemmat osallistumiset Luonto-Liiton leireille. Saimaan alueen lapsille Saimaan luonto ja norppa olivat jo tuttuja mm. kouluissa kiertäneiden norppalähettiläiden ansiosta.

Leirin ohjaajina toimi kuusi Luonto-Liiton kokenutta leiriohjaajaa. Leiriohjelmaan kuului tutustuminen Saimaan luontoon ja norppaan meloen, retkeillen sekä erilaisten leikkien ja aktiviteettien avulla.

Myös Luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen vieraili leirillä kertomassa norpasta.

”Vierailupäivänäni aluksi aamupiirissä keskusteltiin norpasta ja sain vastata moniin aiheeseen liittyviin kysymyksiin. Sen jälkeen lapset kiersivät työpajoissa, joissa harjoiteltiin mm. kirveen ja puukon käyttöä vuolemalla norppia puukalikoista. Norppataidetta tehtiin myös etsimällä norpanmuotoisia kiviä ja maalamalla niitä sekä askartelemalla rantakivistä ja langoista kaulariipuksia. Lisäksi viimeisteltiin leirilippu, joka nostettiin juhlallisin menoin salkoon. Lounaan ja siestan jälkeen oli vielä melontaa, uintia ja retkeilyä lähimaastoon. Iltaohjelma oli perinteistä leirimeininkiä: lettuja, saunaa ja uintia,” Tiainen kertoo.

Tänä vuonna helle toi oman lisänsä leiriin. Aikaa varattiin todella paljon uimiseen, ja se olikin lasten mielestä parasta leirissä. Lisäksi huolehdittiin riittävästä veden juonnista sekä lippisten ja hellehattujen käytöstä. Leirin pidempää päiväretkeä saaren luontoon piti hieman lyhentää paahtavan sään takia.

Tänä vuonna helle toi oman lisänsä leiriin. Aikaa varattiin todella paljon uimiseen, ja se olikin lasten mielestä parasta leirissä. Lisäksi huolehdittiin riittävästä veden juonnista sekä lippisten ja hellehattujen käytöstä. Leirin pidempää päiväretkeä saaren luontoon piti hieman lyhentää paahtavan sään takia.

Yksi leirin kohokohdista nähtiin, kun saimaannorppa kävi kurkistamassa rannan tuntumassa leiriläisten ollessa aamu-uinnilla. Ihan kaikki eivät sitä valitettavasti ehtineet nähdä, mutta onneksi norpan voi tavata myöhemminkin.

Yksi lasten kysymys olikin, että miten norpan voi sitten nähdä. Leiri oli otollisella paikalla Pihlajavedellä, missä norppia on eniten Saimaalla. Kesällä norppa kuitenkin viihtyy vedessä ja sukelluksissa, joten sen näkeminen on vaikeampaa kuin keväällä, jolloin norpat vaihtavat karvaa lepokivillä loikoillen. Kesällä tyypillisin tapa nähdä norppa onkin juuri se, mitä leirillä tapahtui: norppa tuli uteliaana katsomaan, mitä rannalla tapahtuu, nosti päätään veden pinnan yläpuolelle, tarkkaili tilannetta hetken ja sukelsi takaisin aaltojen alle.

Saimaannorppa-LIFE-hanke loppuu tänä vuonna, joten norppaleirin tulevaisuus on avoin. Toivottavasti mahdollisesti alkava uusi LIFE-hanke toisi leirille jatkoa, sillä kysyntää sille on, ja Luonto-Liitto on halukas järjestämään sitä jatkossakin. Esiin nousi myös idea nuorten norppaleiristä, jolloin lapset voisivat kasvaessaan jatkaa leirielämää Saimaalla retkeillen ja norpan elämää seuraten.

Jaa sosiaalisessa mediassa