Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Hiilipörssiin sijoittaneen Eila Rekilän sydän sykkii Lestijärvelle

Eila Rekilä Lestijärveltä sijoitti Hiilipörssiin. Kuva: Heikki Mastokangas

Hiilipörssi on ojitetun suon ennallistamisen kauppapaikka. Sijoittaja maksaa ojitetun suon palauttamisesta kohti luonnontilaista ja kompensoi näin omaa hiilijalanjälkeään. Kotiseuturakkaus ja huoli ympäristöstä toimivat Eila Rekilällä kimmokkeena sijoittaa osa päästöistään suohon.

Hiilipörssi on kauppapaikka, jossa yhdistyy soiden ennallistaminen, hiilijalanjäljen kompensointi, vesien suojelu, ympäristötaide ja paikallisen luonnonsuojelutyön edistäminen. Sen ydin on verkossa toimiva hiilijalanjäljen hyvityspalvelu, joka perustuu hiilivuodon pysäyttämiseen soita ennallistamalla ja uutta turvetta kasvattamalla. Hiilipörssissä sijoittaja maksaa ojitetun suon ennallistamisesta ja kompensoi näin omaa hiilijalanjälkeään. Ensimmäinen ennallistettava suo sijaitsee Keski-Pohjanmaan Lestijärvellä. Kaupankäynti Hiilipörssissä on käynnistynyt lupaavasti. Hiilipörssin koordinaattori ja meklari Heikki Susiluoma kertoo, että sijoittajaksi on ryhtynyt jo noin 50 henkilöä ja sijoituksia on kertynyt yhteensä 17 000 euroa.

Ojitukset veivät lakkasadot ja pilasivat Lestijärven

Helsinkiläinen Eila Rekilä sijoitti Hiilipörssiin ensimmäisten joukossa, kun pörssi avautui 25.5.2018. Rekilä kuuli Hiilipörssistä tuttavaltaan käydessään Lestijärvellä mökillään. Hiilipörssi tuntui hänestä helpolta tavalta tehdä palvelus luonnolle. Myös huoli oman synnyinseudun luonnon ja ympäristön hyvinvoinnista sai hänet lähtemään mukaan sijoittajaksi:  ”Olen kotoisin Rekilän kylän läheltä Kannuksesta. Siellä oli mainiot lakkasuot, joita sitten alettiin ojittaa. Lakat hävisivät, mutta puut eivät ojitetulla suolla alkaneet kasvaa.”

Rekilä on ollut kiinnostunut luonnonsuojelusta ja luonnon hyvinvoinnista jo pitkään. Oman rakkaan mökkijärven vedenlaadun muuttuminen Teerinevan ojituksen takia 80-luvulla on ollut hänelle yksi ratkaiseva tekijä. Sen myötä hän oli mukana Lestijärven ympäristöyhdistyksen perustamisessa ja on toiminut Teerinevan suojelua vaativassa Pro Teerineva -kansanliikkeessä. ”Ennen ojitusta otettiin juomavesikin kirkkaasta Lestijärvestä. Kun siellä soudeltiin, niin järvenpohja näkyi. Sitten ojitus toi järveen Teerinevan laskeuman, valtavat sedimentit. Se oli konkreettinen, herättävä kokemus siitä, miten luonto muuttuu ihmisen kädenjäljen takia. Näin millaiseksi kalaverkot limottuivat ja ravut hävisivät järvestä. Kun ihminen koskee luonnonjärjestykseen, niin usein jotain menee pieleen.”

Vanhat synnit suohon Hiilipörssin avulla

Oman hiilijalanjäljen laskeminen oli autoilevalle ja väljästi asuvalle Rekilälle ravisteleva kokemus: ”Minulla on älyttömän iso hiilijalanjälki”, hän myöntää. Rekilä haluaa muuttaa elintapojaan entistä ympäristöystävällisemmiksi. Vaikka Hiilipörssi ei anna lupaa kuluttaa, vaan päinvastoin, on se hänestä hyvä keino hyvittää luonnolle aiemmin tehtyjä syntejä.

Eila Rekilän mielestä Hiilipörssin ympäristötaideosuus on mielenkiintoinen ja hän harmittelee, ettei ehdi itse osallistumaan ensimmäiselle, Lestijärvellä 14.–18.7.2018 järjestettävälle suotaideleirille. Hän muistuttaa, että luonto on merkittävä tekijä siinä, miten ihmisten identiteetti rakentuu: ”Meille keskipohjalaisille joet ovat äärettömän tärkeitä identiteetin kannalta ja lestijärveläisille Lestijärvi on todella tärkeä. Ovatko suot meille niinkään tuttu elementti? Hiilipörssi vie ihmisiä suoympäristöön ja taide on mukana – hienoa! Suo elementtinä on etenkin kaupunkilaisille vieraampi kuin metsät ja vesistöt. Suo on väreiltään kaunis kaikkina vuodenaikoina.” Rekilä pohtii.

Lisätietoja:

Hiilipörssi
Sitran Elämäntapatesti

Teksti: Tapio Yli-Kätkä
Kuva: Heikki Mastokangas

Jaa sosiaalisessa mediassa