Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Verkot piinaavat saimaannorppaa – uroskuutti hukkui kalaverkkoon

Eilen 4.7.2018 tuli jälleen surullinen uutinen Saimaalta. Nuori uroskuutti on löydetty kalaverkkoon kuolleena Pihlajavedeltä.

Kuva: Juha Taskinen

Nyt eletään kuuteille erittäin vaarallista aikaa, sillä keväiset verkkokalastuskiellot päättyivät kesäkuun lopussa.

”Heinäkuu on norppien kannalta vuoden vaarallisin kuukausi, kun verkot ilmestyvät niiden keskeisimmille elinalueille. Tämä on ongelma erityisesti nuorten yksilöiden kannalta, mutta isommatkin norpat voivat kuolla verkkoihin. Olisi toivottavaa, että kalastajat siirtyisivät vapaaehtoisesti norppaturvallisiin kalastusmenetelmiin, sillä nykyiset kalastusrajoitukset eivät ole riittäviä. Onneksi monet ovat näin jo tehneet”, Luonnonsuojeluliiton norppatiedottaja Antti Franssila toteaa.

Eilen sattuneessa verkkokuolemassa kalastaja on toiminut oikein ilmoittaessaan verkkoon hukkuneesta kuutista viranomaisille. Kalastuslain mukaan pyydykseen jääneestä saimaannorpasta on viipymättä ilmoitettava Luonnonvarakeskukselle tai Metsähallitukselle. Läheskään kaikki norppakuolemat eivät kuitenkaan tule tietoon. Metsähallituksen arvion mukaan todellinen kuolleisuus on lähes kolme kertaa suurempi kuin havaittu.

Verkkokuolemat ovat edelleen norppien suurin yksittäinen kuolinsyy. Vaikka keväiset rajoitukset ovat ohi, verkkokalastus ei silti ole norpan kannalta turvallista. Norppia kuolee verkkoihin kaikkina vuodenaikoina. Luonnonsuojeluliitto onkin monesti vedonnut päättäjiin, jotta verkkokalastusrajoituksia pidennettäisiin.

”Norpan kannalta on harmillista, että ohutlankaisilla verkoilla ja muikkuverkoilla saa ylipäätään kalastaa keskeisimmillä norppavesillä. Muut norpille vaaralliset pyydykset ovat näillä alueilla kiellettyjä ympäri vuoden”, Franssila sanoo.

Jaa sosiaalisessa mediassa