Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Hiilipörssi avautuu – uusi alku tuhotuille soille

Kuva: Tomi Lehtola / Vastavalo

Suomen luonnonsuojeluliitto avaa 25.5.2018 Hiilipörssin. Se on kauppapaikka, jossa voi maksaa ojitetun suon ennallistamisesta ja kompensoida näin omaa hiilijalanjälkeään. Avajaisia vietetään Pohjanmaan Lestijärvellä, jossa sijaitsee ensimmäinen ennallistettava suo.

”Ojitetun suon ennallistaminen pysäyttää turpeen lahoamisen ja siten hiilivuodon suolta. Samalla turpeen kasvu palautuu ja suo alkaa sitoa jälleen hiiltä, sen sijaan että luovuttaisi sitä ilmakehään”, kertoo Hiilipörssin perustamista koordinoinut Heikki Susiluoma Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Hiilipörssi toimii verkossa osoitteessa hiiliporssi.fi. Esimerkiksi yhden hehtaarin ennallistamissijoitus Hiilipörssissä maksaa 800 euroa. Tämä vastaa laskennallisesti noin viidesosaa suomalaisen keskimääräisestä hiilipäästöstä koko elinaikana. Pienin mahdollinen sijoitus on 50 euroa.

Hiilikompensaation lisäksi suon ennallistaminen parantaa luonnon monimuotoisuutta ja puhdistaa vesistöjä. Ennallistaminen edistää myös paikallisia luontomatkailun mahdollisuuksia.

Hiilipörssiin tehdystä sijoituksesta ohjataan osuus paikalliseen luonnonsuojeluun ja ennallistettavalla suolla paikallisesti toteutettavaan ympäristötaiteeseen.

”Suomessa on noin kaksi miljoonaa hehtaaria ojitettuja soita, joilla metsän kasvatus on taloudellisesti kannattamatonta. Näiden soiden kannattavin käyttömuoto on ennallistus. Työsarkaa Hiilipörssillä siis riittää”, Heikki Susiluoma toteaa.

Hiilipörssin avajaisia vietetään Pohjanmaan Lestijärvellä 25.5. klo 10.00. Median edustajat ovat tervetulleita tapahtumaan.

Hiilipörssin perustamista on tukenut Koneen säätiö.

Lisätietoja:

hiiliporssi.fi

https://www.sll.fi/mita-me-teemme/suot/Hiiliporssi

Heikki Susiluoma, FT, hankekoordinaattori, puh. 040-630 6203, heikki.susiluoma(a)sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa