Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Viisi vinkkiä ym­pä­ris­töys­tä­väl­li­seen vuo­den­vaih­tee­seen

Revontulia Helsingin yllä. Kuva: Timo Newton-Syms / Flickr, CC BY-SA 2.0
Revontulia Helsingin yllä. Kuva: Timo Newton-Syms / Flickr, CC BY-SA 2.0
  1. Jätä raketit kaupan hyllyyn. Tukesin mukaan suomalaiset ampuvat vuosittain taivaalle noin 300 tonnia ilotulitteita, josta noin 10 000 kiloa on erilaisia metalleja. Kaikkiaan ilotulitteista syntyy myös liki 80 000 kiloa pienhiukkasia. Lisäksi ilotulitteet pakkauksineen tuottavat paljon pahvi- ja muoviroskaa, jonka siivoaminen tuppaa juhlahumussa monesti unohtumaan. Jos haluat nähdä taivaalla todellista kauneutta, lähde vaikka revontuliretkelle. Sopivan ajankohdan kertoo Auroras Now! -palvelu.
  2. Toinen hyvä syy säästää rakettirahat on ilotulitteiden aiheuttama melu. Rakettien pauke säikäyttää lemikkieläinten lisäksi myös luonnonvaraiset eläimet kuten linnut. Säikähtäneenä lennellessään linnut tuhlaavat energiaa, jota niiden talviolosuhteissa pitäisi muutenkin säästellä. Pahimmillaan paukuttelun tuottama järkytys voi olla linnulle kohtalokas.
  3. Perinteiset uudenvuoden tinat kielletään Suomessa ensi vuonna niiden sisältämän lyijyn vuoksi. Perinteestä ei kuitenkaan tarvitse tyystin luopua, sillä ennuskuvioita voi loihtia ympäristöystävällisemmin sokerista tai mehiläisvahasta. Tänä vuonna tinoja vielä saa kaupasta, mutta ne on hävitettävä vaarallisena jätteenä – ei siis metallinkeräykseen, sekajätteeseen tai minnekään muualle kuin vaarallisen jätteen keräyspisteeseen! Lyijy on myrkky luonnolle ja ihmiselle.
  4. Juhlalautaselle kasvisruokaa! Ilmastoystävällinen juhlamenu siivittää mukavasti vuoteen 2018, jolloin maailma tarvitsee jokaiselta meistä elämäntavan muutoksia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kepeät kasvisreseptit vähentävät myös painetta ihmedieeteille ja kuntosalikuureille, joilla monet itseään vuoden alussa kurittavat juhlapyhien herkuttelujen jälkeen
  5. Tee ekologinen uudenvuodenlupaus. Vinkkejä voi poimia vaikka Sitran 100 fiksun arkiteon joukosta.
Verkkouutinen 31.12.2017

Jaa sosiaalisessa mediassa