Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Satavuotiaalle lahjaksi suota ja metsää

Kivisuo. Kuva: Aki-Pekka Auvinen

Itsenäisyyttään juhliva satavuotias Suomi-neito saa uumalleen merkittäviä suojelualueita lahjoituksena. Suomen Luonnonsuojelun Säätiön ja espoolaisen yksityishenkilön lahjoitukset suojelevat erityisesti arvokkaita soita ja metsiä. Valtion lupauksen mukaisesti suojeluun päätyy lopulta kaksinkertainen määrä arvokasta luontoa, yhteensä 1620 hehtaaria.

Suomen Luonnonsuojelun Säätiö on ostanut yhteensä 210 hehtaaria metsä- ja suoerämaita luonnonsuojelualueiden perustamista varten. Kohteet sijaitsevat Pohjois-Pohjanmaalla Muhoksen ja Siikajoen kunnissa. Rauhoituspäätösten jälkeen ne liitetään osaksi valtion käynnistämää Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaa.

Muhoksen ja Utajärven rajalla sijaitsevan Kivisuon alueelta suojeluun osoitetaan yhteensä 198 hehtaaria. Kivisuo on yksi Suomen luonnonsuojeluliiton valitsemasta 100 uhatusta luontohelmestä. Metsäsaarekkeiden kirjoman avosuon pesimälinnustoon lukeutuvat metsähanhi, riekko, kurki ja kapustarinta. Kangasmailla pesii metsoja ja teeriä. Alueella saalistavat petolinnuista muuttohaukka ja maakotka. Nisäkäslajisto on runsas: alueella tavattavia lajeja ovat esimerkiksi hirvi, metsäkauris, karhu, susi ja ahma.

Siikajoen Kaulinkankaalta säätiö hankki suojeluun 12 hehtaarin vanhan metsän. Myös tämä Hildin metsäksi nimettävä suojelualue on hankittu edesmenneen Hilda Paanasen testamenttilahjoituksen turvin. Yksittäisiä kantoja lukuun ottamatta Hildin metsä on ollut noin 120 vuotta koskemattomana. Luonnolle arvokkaan lahopuun määrä on huomattavan korkea.

”Suomen luonto ja suomalaiset ovat erottamaton kokonaisuus, mitä ei voi liikaa korostaa. Suuri osa kulttuuriperinnöstämme pohjautuu luontomme erikoispiirteisiin ja ilmiöihin”, toteaa säätiön puheenjohtaja Sirkku Manninen. ”Siksi olemme halunneet kunnioittaa satavuotiasta Suomea suojelemalla eräitä luontomme parhaita kohteita jälkipolville”, Manninen jatkaa.

Utajärven kunta on liittynyt myös lahjoituskampanjaan ja rauhoittanut Kivisuolla viereisen palstan. Muita merkittäviä maanomistajia – Vapo, Turveruukki, UPM ja Fortum – toivotaan mukaan talkoisiin, joilla säilytetään edustavaa aapasuokokonaisuutta.

Valtion lupaus rohkaisi

Juuri itsenäisyyspäivän alla tuli tietoon myös tiettävästi suurin yksityishenkilön suojelulahjoitus Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaan. Espoolainen metsänomistaja Timo Kujala lahjoitti joulukuun alussa 600 hehtaaria erämaa-alueita suojeluun.

Kujalan yksityisinä luonnonsuojelualueina lahjoittamat kohteet sijaitsevat Pudasjärvellä, Puolangalla, Sotkamossa ja Kiuruvedellä. Nämä luontolahjat sisältävät erityisesti mahtavia metsä- ja suoerämaita.

”Valtion lupaus suojella kaikkia lahjoituksia vastaava määrä omia alueitaan vaikutti keskeisesti suojelupäätökseeni”, kertoo myös luonnon monimuotoisuutta säilyttävään metsäpalveluun erikoistuneen Arvometsä Oy:n perustajajäsen Timo Kujala. Hän on saanut aiemmin vuonna 2014 Suomen luonnonsuojeluliiton Ympäristöavaus-palkinnon avohakkuupakon pysäyttämisestä.

Itsenäisyyden juhlavuoden suojelukampanja jatkuu vielä joulukuun ajan. Valtio on ilmoittanut kaksinkertaistavansa vuoden 2017 aikana lahjoitetut alueet omien maidensa suojelupäätöksillä. Ne saattavat sijaita muualla kuin alkuperäiset lahjoituskohteet.

Lisätietoja:

Sirkku Manninen, Suomen Luonnonsuojelun Säätiön puheenjohtaja, puh. 040 563 1546
Ari-Pekka Auvinen, Suojeluasiantuntija (Kivisuo), puh. +358 50 413 3403

Suomen Luonnonsuojelun Säätiö on Suomen luonnonsuojeluliiton ja Luonto-Liiton yhteisesti hallinnoima säätiö, joka on perustettu kansalaiskeräyksellä vuonna 1962.

Timo Kujala, puh. 0400 100 670

Luontolahjani satavuotiaalle -kampanja: www.luontolahjani.fi

Satavuotiaan Suomen luonnon kunniaksi – www.100luontohelmea.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa