Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Järjestöt vetoavat Kemijoki oy:n hallitukseen: Sierilän voimalaitosta ei pidä rakentaa

Sierilän vesivoimalaitos olisi tuhoisa hanke monille uhanalaisille lajeille sekä Kemijoen virkistys- ja kalastusmahdollisuuksille.

Kemijoen rantatörmiä. Kuva: Jaakko Posti
Kemijoen rantatörmiä. Kuva: Jaakko Posti

WWF, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Paliskuntain yhdistys, Luonto-Liitto, Greenpeace ja Birdlife vetoavat yhteiskirjeessään voimayhtiö Kemijoki oy:n hallitukseen, jotta Rovaniemen Sierilään suunnitellusta voimalaitoshankkeesta luovuttaisiin.

Sierilän voimalaitoksen rakentaminen tarkoittaisi, että Kemijoen pääuoman viimeisten koskien paikalle syntyisi patoallas, jonka alle jäisi monia uhanalaisten lajien esiintymiä. Virtakohtien katoaminen olisi kuolinisku esimerkiksi vaellussiialle, taimenelle, jokihelmisimpukalle ja harjukselle.

”Paitsi luonnolle, Sierilän kosket ja kuohut ovat tärkeitä myös paikallisille asukkaille, joiden ääntä toivoisimme tällä kertaa kuultavan. Alue on Vanttauksen ja Narkauksen paliskuntien poroille mieluisaa rauhallista kesäajan laidunmaata. Laidunmaiden pirstoituminen aiheuttaisi ongelmia alueen poronhoidolle. Patoamisen seurauksena yrittäjät ja maanviljelijät menettäisivät toimeentulonsa, moni jokivartinen rakkaan kotimaisemansa ja tuhannet luonnossa liikkujat tärkeän virkistysalueensa”, yhteiskirjeessä lisäksi perustellaan.

Kemijoki Oy:n hallituksessa ovat edustettuina useat yritykset: Fortum, UPM, Helen, Rovakaira Oy, Ounastuotanto Oy ja Pilothouse Advisory Oy. Suomen valtio on pääomistaja ja mukana hallituksessa. Kemijoki Oy:n hallituksen päätettävissä on, säästyvätkö Kemijoen viimeiset kosket ja virtapaikat myös tuleville sukupolville vai menetetäänkö alueet lopullisesti.

Lue järjestöjen yhteiskirje kokonaisuudessaan tästä.

Jaa sosiaalisessa mediassa