Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Saimaannorppia kuollut jälleen verkkoihin

Marraskuussa on tullut tietoon kaksi verkkoihin kuollutta saimaannorppaa, joista toinen on nuori norppa Joutenvedellä ja toinen kuutti Haukivedellä.

Norppa kivellä. Kuva: Juha Taskinen
Kuva: Juha Taskinen

Tänä vuonna tietoon on tullut jo seitsemän verkkoihin kuollutta norppaa, kaksi kevättalvella ennen keväisiä verkkokalastusrajoituksia, kaksi kesällä keväisten verkkokalastusrajoitusten jälkeen ja kolme syksyllä. Norppia ja kuutteja kuolee verkkoihin kaikkina vuodenaikoina, vaikka riskialtein ajanjakso kuuteilla on kevät ja alkukesä.

Kaikkia norppien kalanpyydyskuolemia ei ilmoiteta. Todellisen kuolleisuuden on arveltu olevan lähes kolme kertaa suurempi kuin tiedetty. Kun lisänä on leutojen talvien ja paikoin häiriön vaivaama pesimäaika, jolloin kuutteja kuolee pesään, menetämme aivan liikaa norppayksilöitä, jotka eivät saavuta lisääntymisikää.

Kannan kasvu on hidasta ja heiveröistä, sillä nuorten yksilöiden kuolleisuus on aivan liian suurta. Kalanpyydyskuolleisuuteen voimme kuitenkin vaikuttaa jos vain tahtoa löytyy. Nykyään sitä ei päätöksenteossa valitettavasti riittävästi löydy! Suomalaiset ja saimaalaiset haluavat kuitenkin kaikkien kyselyiden mukaan varmistaa norpan pelastumisen ja mm. lisätä kalastusrajoituksia.

Suomen luonnonsuojeluliitto katsoo, että norpalle vaarallisten kalanpyydysten käyttö on kiellettävä asetuksella koko norpan levinneisyysalueella ympäri vuoden. Kanta on saatava voimakkaampaan ja vakaampaan kasvuun, jotta saimaannorppa selviää tulevaisuudessa erilaisista epävarmuus- ja uhkatekijöstä, joita esimerkiksi etenevä ilmastonmuutos aiheuttaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa