Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Mikkelissä keskustellaan biotalouden vaikutuksesta ilmastoon

Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää 1.11. Mikkelissä seminaarin biotalouden vaikutuksesta ilmastonmuutokseen. Biotalous on Suomessa yksi ajankohtaisimmista ympäristöaiheista, johon kohdistuu suuria odotuksia ympäristön ja talouden kannalta. Biotalous koskettaa Suomessa erityisesti metsiä, joilla vaikutetaan myös globaalisti ilmastonmuutokseen.

Hakattu metsä
Kuva: Merja Ylönen

Biotaloudella tarkoitetaan luonnon taloudellista hyödyntämistä, johon on otettu mukaan energiantuotannon lisäksi muun muassa biopohjaiset tuotteet, ruuantuotanto, matkailu ja virkistyskäyttö.

”Biotalouden käsitettä venytetään Suomessa kattamaan hyvin monenlaisia toimintoja, joita mainostetaan ympäristöystävällisinä. Osalla näistä voi olla ilmastonmuutoksen torjuntaa edistäviä vaikutuksia. Mukana on kuitenkin myös esimerkiksi perinteisiä metsäteollisuuden tuotteita, joilla tällaisia vaikutuksia ei ole. Tästä syystä biotalouden kokonaisvaikutuksista on vaikea saada käsitystä”, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Luonnonsuojeluliitto on vedonnut jo vuosia poliitikkoihin ja alan yrityksiin, että Suomessa siirryttäisiin uusiutumattomista energialähteistä kohti kestävää biotaloutta.

”Olemme koko ajan halunneet sisällyttää vastuullisuuden ja maltin biotalouteen. Nyt on käymässä pikemminkin päinvastoin ja moto on karkaamassa käsistä. Tämä on ehdottomasti keskustelun paikka”, Hölttä sanoo.

Mikkeli sopii hyvin keskusteluun suomalaisesta biotaloudesta, joka koskettaa pääasiallisesti metsiä. Metsillä ja metsätaloudella on juuri Etelä-Savossa suuri merkitys. Etelä-Savon maakunta luonnehtii aluettaan järvien ja metsien maakuntana. Vuonna 2016 Etelä-Savon hakkuumäärä oli lähes kestävien hakkuumahdollisuuksien mukainen.

Mikkelissä paneelikeskusteluun osallistuvat kansanedustaja Hanna Kosonen (Keskusta), erikoistutkija Sampo Soimakallio (Suomen ympäristökeskus), ylijohtaja Pekka Häkkinen (Etelä-Savon ELY-keskus), tuotantojohtaja Lasse Lahtinen (Etelä-Savon Energia), asiantuntija Matti Kahra (Sitra) ja suojeluasiantuntija Otto Bruun (Suomen luonnonsuojeluliitto).

 

Lisätietoja:

Biotalouden vaikutus ilmastonmuutokseen -seminaari Mikkelin Mikpolissa 1.11. klo 12-16. Vapaa pääsy. Tilaisuus striimataan verkkoon. Ohjelma ja tarkemmat tiedot: avaa tästä.

Markku Nironen, puheenjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piiri, puh. 050-66180, markku.nironen@gmail.com

Kestävä biotalous luonnon ja ilmaston ehdoilla (Suomen luonnonsuojeluliiton politiikkasuositus 2017, PDF): avaa tästä.

Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivut ilmastosta ja energiasta: https://www.sll.fi/mita-me-teemme/ilmasto-ja-energia

Jaa sosiaalisessa mediassa