Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Viisi kysymystä lintujen talviruokinnasta

Hanhien kaakatukset ja joutsenten trumpettimaiset törähdykset ovat vaimenneet, kun linnut ovat suunnanneet kohti etelää. Ensilumi on juuri satanut. Nyt on juuri oikea aika aloittaa lintujen talviruokinta!

Kuva: Ville Oksanen / Flickr (CC BY-SA 2.0)

1. Milloin? Aloita lintujen ruokinta vasta muuttolintujen lähdettyä ja ruoki lintuja läpi talven kunnes maa on taas paljas ja sula – varsinkin, jos lähellä ei ole muita lintulautoja.

2. Missä? Valitse lintujen ruokintapaikaksi suojainen paikka. Lintulaudan vieressä olisi hyvä olla esimerkiksi pensaita tai tuuheita havupuita, jonne pikkulinnut pääsevät piiloon pedoilta. Älä aseta lintulautaa esimerkiksi ikkunaa vasten, koska linnut voivat lentää päin ikkunaa ja loukkaantua.

3. Kuka saa? Omakotitalossa voit pystyttää ruokintapaikan pihaasi, kunhan se on siisti eikä vedä rottia puoleensa. Rivi- ja kerrostalossa voit tarvittaessa varmistaa taloyhtiöltä, että lintuja sopii ruokkia pihallanne. Ruokinnassa on kaupunkikohtaisia eroja, mutta yleensä siistit ruokintapaikat kaupunkien metsiköissä ovat sallittuja. Varaudu siihen, että kunnalla on oikeus poistaa ruokintasi, jos paikkaa ei katsota sopivaksi. Yksityisten mailla on aina hyvä sopia ruokinnasta suoraan maanomistajan kanssa.

4. Miten? Älä koskaan tarjoa linnuille ruokaa maahan, sillä se houkuttelee rottia. Käytä ruokinta-automaatteja, jonne linnut eivät pääse sisälle ja pidä ympäristö siistinä. Ehkäiset näin tautien leviämistä. Voit laittaa myös useampia ruokintapisteitä, jolloin lintujen ei tarvitse kilpailla ravinnosta.

5. Mitä? Leivänmurut eivät ole riittävän ravitsevia. Älä anna pilaantunutta ruokaa. Tarjoa linnuille sen sijaan esimerkiksi siemeniä, pähkinöitä, kauraa ja talia. Myös omenaviipaleet ja kuivatut pihlajanmarjat maistuvat, etenkin rastaille.  Mitä monipuolisempi tarjonta, sitä parempi mahdollisuus nähdä erilaisia lajeja! Auringonkukansiemenet kannattaa tarjoilla kuorettomina, jolloin ne roskaavat vähemmän. Pähkinät on hyvä murskata pienemmiksi. Poista rasvapalloista ja -pötköistä muoviverkot ja tarjoa ne verkkotelineistä. Muoviverkot voivat olla linnuille vaarallisia ja roskaavat turhaan luontoa. Isot talipötköt voi laittaa myös kanaverkon avulla puun kylkeen.

 

Ja sitten vain nauttimaan ja seuraamaan lintujen ihmeellistä elämää!

Jaa sosiaalisessa mediassa