Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton tuore Vesistöopas kannustaa ja auttaa suomalaisia pitämään huolta vesistöistämme

Yleistajuisen ja ulkoasultaan kauniin opaskirjan voi ladata maksuttomasti Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta.

Onko vesikasvillisuus lisääntynyt mökkijärvessä? Miksi metsäpuron pohja on mudan peitossa? Lähivesistöissä tapahtuvat muutokset mietityttävät monia suomalaisia vesien äärellä. Suomen luonnonsuojeluliiton Vesistöoppaan tarkoituksena on auttaa ymmärtämään, mitä vesistöissämme tapahtuu ja miksi.

Opas neuvoo myös, kuinka tavallinen kansalainen voi tehdä yksinkertaisia mittauksia ja veden laadun seurantaa lähivesissään.

”Järven tai joen aktiiviset käyttäjät voivat olla lähivesistönsä parhaita tuntijoita. Kirjan avulla maallikkokin oppii tulkitsemaan, mitä esimerkiksi muutokset pH-arvossa tai veden sähkönjohtokyvyssä tarkoittavat vesistön kannalta”, kertoo Vesistöoppaan kirjoittaja, biologi Helena Haakana.

Vesistöongelmien havainnoinnin ja ratkaisujen lisäksi Vesistöopas tarjoaa sukelluksen monimuotoiseen ja kiehtovaan vesiluontoomme. Kirjan sivuilla vesien eliöstö tulee tutuksi mikroskooppisen pienistä levistä kaloihin, simpukoihin ja saimaannorppaan.

Vesistöopas sopii jokaisen vesiluonnosta kiinnostuneen luettavaksi. Opas on maksuttomasti kaikkien saatavilla sähköisessä muodossa osoitteessa sll.fi/vesisto-opas

“Helppotajuinen ja houkuttelevasti kuvitettu opas on kädenojennus kansalaisille, jotka haluavat ymmärtää ja auttaa vesistöjämme. Perustuslain mukana vastuu luonnosta kuuluu kaikille. Vesistöoppaan julkaiseminen ilmaiseksi sopiikin mielestämme mainiosti itsenäisyyden juhlavuoteen”, sanoo Luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen.

Opas on tuotettu osana valtakunnallista Freshabit LIFE IP -hanketta, jonka tarkoituksena on parantaa vesistöjen tilaa Suomessa.

”Erityisesti suosittelemme kirjaa ranta-asukkaiden, maanomistajien, järviyhdistysten ja kalaveden osakaskuntien käyttöön”, kertoo hanketiedottaja Hilkka Peltola Luonnonsuojeluliitosta.

Linkki Vesistöoppaaseen.

 

Lisätiedot

Helena Haakana, hankekoordinaattori ja vesistölähettiläs, Suomen luonnonsuojeluliitto, helena.haakana(a)sll.fi, p. 040 822 0819

Hilkka Peltola, hanketiedottaja, Suomen luonnonsuojeluliitto, hilkka.peltola(a)sll.fi, p. 044 066 0565

Jaa sosiaalisessa mediassa