Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Suomen jouk­kue­pe­laa­mi­nen EU:n il­mas­to­po­li­tii­kas­sa nyt entistä tärkeämpää

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tänään, että Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta. Suomen luonnonsuojeluliitto näkee, että Suomen on nyt sitouduttava aikaisempaa vahvemmin yhteiseen EU-rintamaan ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Jäävuori
Kuva: antgirl (Flickr / CC BY-NC-ND 2.0)

Yhdysvaltojen ilmoitus irtautua Pariisin sopimuksesta on kova kolaus pitkäjänteiselle kansainväliselle ilmastopolitiikalle.

”Trumpin päätös on järjetön. On surullista, että hän yksin keikuttaa kaikkien maapallon asukkaiden venettä. Meillä ei ole aikaa hidastella Pariisin sopimuksen edellyttämiä toimia. Suomea tarvitaan nyt yhteiseen kansainväliseen rintamaan sopimuksen toteuttamiseksi ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Pariisin sopimuksen jatko on kuitenkin turvattu, sillä sen on allekirjoittanut Yhdysvaltojen lisäksi 194 maata. Trumpin päätöksen alla EU ja Kiina ilmoittivat tänään vahvemmasta yhteistyöstä ja lisätoimista Pariisin sopimuksen toimeenpanemiseksi.

”Kiinan ja EU:n yhteistyön onnistuminen on nyt ilmastopolitiikan uusi kohtalonkysymys. Suomen tärkeä tehtävä on tukea EU:n ilmastopolitiikan tiukentamista”, Hölttä korostaa.

Pohjoinen luonto erityisen haavoittuvainen

EU:n ilmastopolitiikasta vuoteen 2030 asti päätetään parhaillaan, eivätkä Suomen toimet toistaiseksi ole Pariisin sopimuksen tavoitteiden vaatimalla tasolla. Suomi sijoittui kahdessa ympäristöjärjestöjen toteuttamassa 27 jäsenmaan ilmastopolitiikan vertailussa sijoille 11. ja 21. (linkit vertailuihin alempana)

Suomen sitoutuminen EU:n ilmastopolitiikan tavoitteisiin ja toteutukseen on erityisen tärkeää myös siksi, että pohjoinen luonto on erityisen altis ilmastonmuutoksen luonnolle aiheuttamille vaikutuksille.

”Meille pohjoisessa ilmastonmuutoksen hidastaminen jo lähivuosina on ensiarvoisen tärkeää”, Hölttä muistuttaa.

Luonnonsuojeluliiton mielestä Suomen tulisi käytännössä vaatia muiden maiden rinnalla EU:n päästötavoitteiden korottamista. Lisäksi Suomen tulisi hyväksyä metsien käytön todellisten ilmastovaikutusten huomioiminen läpinäkyvästi maankäyttöä ja metsiä koskevassa LULUCF-asetuksessa.

Lisää aiheesta

Kansalaisjärjestöjen vertailu maiden kannoista taakanjakoasetusta (maatalouden, liikenteen, rakennusten ja jätteiden päästöt) koskien: http://effortsharing.org/ranking/

Lisätiedot

Otto Bruun, suojeluasiantuntija (ilmasto ja energia), otto.bruun(a)sll.fi, p. 040 631 3399

Jaa sosiaalisessa mediassa