Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Ym­pä­ris­tö­oi­keus kärsii kiireestä

Suomen johtavat ympäristöoikeuden tuntijat kokoontuivat Helsingissä pohtimaan ympäristöoikeuden tilaa. Alustuksissa ja keskusteluissa nousi keskeisenä huolen aiheena esiin kiire ympäristölainsäädäntöä heikentävänä tekijänä.

Suomen johtavat ympäristöoikeuden tuntijat kokoontuivat Helsingissä pohtimaan ympäristöoikeuden tilaa. Alustuksissa ja keskusteluissa nousi keskeisenä huolen aiheena esiin kiire ympäristölainsäädäntöä heikentävänä tekijänä.

Korkeimman hallinto-oikeuden oikeusneuvos Kari Kuusiniemi pohti polemisoiden, onko hallitusohjelma jopa vahvempi paperi kuin perustuslaki. Hallitusohjelma tehdään hyvin yksityiskohtaiseksi pienessä piirissä kiireessä ja ilman vaikutusten arviointia.

Poliisikorkeakoulun tutkija Leila Suvantola kertoi ympäristörikosten olevan vieraita rikostuomioistuimille: näyttökynnys ja hylkäysprosentti ovat korkeita sekä rangaistukset lieviä.

Helsingin yliopiston professori Kai Kokko kuvasi ympäristövahinkoja koskevien oikeudenkäyntien ongelmia. Esimerkiksi monet Terrafamen haitankärsijät ovat vetäneet kanteensa pois oikeudenkäyntikulujen pelossa. Hän pohti ryhmäkannelain laajentamista ympäristöäasioihin.

Tilaisuuden päättäneessä paneelikeskustelussa ympäristöoikeuden tilaa Suomessa pidettiin kuitenkin yleisesti ottaen hyvänä, eurooppalaisestikin suhteutettuna. Panelisteina olivat Anne Kumpula (pj, Turun yliopisto), Kari Kuusiniemi (Korkein hallinto-oikeus), Päivi Lundvall (Suomen luonnonsuojeluliitto), Tapio Määttä (Itä-Suomen yliopisto), Minna Ojanperä (MTK) ja Hannele Pokka (ympäristöministeriö).

Suomen luonnonsuojeluliiton järjestämään seminaariin ”Minne menet ymparistöoikeus – ympäristösääntelyn näkymiä  vuonna 2017” osallistui 10.3. Helsingissä Tieteiden talolla yli sata edustajaa muun muassa hallinnon, tutkimuksen ja järjestösektorin piiristä.

Jaa sosiaalisessa mediassa