Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kainuussa syttymässä jälleen lukuisia metsäkiistoja – tässä kohteita koottuna

Lammasjärven Huuskonsaari (kuva: Greenpeace)

Metsähallituksen tämän talven Kainuun hakkuusuunnitelmat muun muassa Kajaanissa, Suomussalmella ja Kuhmossa ovat herättäneet jo etukäteen sekä paikallisten ihmisten että luontojärjestöjen vastustusta. Suomen luonnonsuojeluliitto varoittaa, että huolimattomasti tehdyt luontokartoitukset ja paikallisten toiveiden ohittaminen voivat johtaa hakkuiden myötä erittäin arvokkaiden alueiden tuhoihin.

Metsähallitus on tällä viikolla aloittanut hakkuut Kuhmon Lammasjärven saarilla ja aikoo aloittaa hakkuut Suomussalmen Syväjärven retkeilyreitillä paikallisten ihmisten ja luontojärjestöjen kovasta vastustuksesta huolimatta. Lisäksi hakkuusuunnitelmissa ovat muun muassa kulttuurihistoriallisesti arvokas Vienan reitti ja Pesiöjärven saaret Suomussalmella sekä Oulujärven saaret Kajaanissa.

Kaikki hakkuiden kohteena olevat metsät ovat paitsi luontoarvojensa myös Kainuun virkistyksen ja retkeilyn kannalta erittäin tärkeitä. Esimerkiksi Syväjärven suojelun puolesta paikalliset ovat keränneet adressiin yli 300 nimeä ja nettiadressiin yli 2300 nimeä. Neuvottelut Metsähallituksen kanssa eivät kuitenkaan ole tuottaneet tulosta.

”Kainuun vanhojen metsien määrä on jo romahtanut. Metsähallitus hakkaa yhä holtittomammin retkeilyalueilla ja lajeille tärkeissä metsissä. Meillä kainuulaisilla alkaa mitta olla täysi. Metsähallitus vakuuttaa vastuullisuuttaan, mutta se ei näy täällä Kainuun metsissä. Jälki on hirveää”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piirin metsävastaava Vesa Hyyryläinen.

Kohteiden luontoarvojen kartoitus puutteellista

Monissa kohteissa myös luontoarvojen kartoitus on puutteellista, kuten Oulujärven Ärjänsaaren tapauksessa vuosi sitten. Luontojärjestöt pysäyttivät hakkuut Natura 2000 -verkostoon kuuluvassa Ärjänsaaressa. Tämän jälkeen tehdyt luontokartoitukset paljastivat, että UPM:n hakkuusuunnitelmissa oli mukana boreaalisia luonnonmetsiä, jotka Oulujärvellä kuuluu lain mukaan jättää hakkuiden ulkopuolelle.

”Jos Metsähallitus ei kunnolla tunne edes lähtötilannetta, sen on mahdoton arvioida hakkuiden vaikutuksia arvokkaille luontokohteille. Metsähallitus on myös todennut tylysti, että luontojärjestöjen toimittamat tiedot esimerkiksi uhanalaisista lajeista ovat saapuneet liian myöhään ja alue on ehditty jo hakata. Tällainen toiminta on täysin vastuutonta. Metsähallitus ei siis tiedä, millaisia alueita se pistää sileäksi. Biotaloushuuma ei voi tarkoittaa, että unohdetaan velvollisuudet alueen ihmisiä ja luontoa kohtaan”, sanoo Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Paloma Hannonen.

Puun ostajista Stora Enso on jo luvannut olla ostamatta puuta kiistakohteilta. Luonnonsuojeluliitto toivoo muiltakin ostajilta, kuten UPM Kymmeneltä ja Metsä Groupilta vastuullisuutta.


Ajankohtaisia kiistakohteita

Kuhmon Lammasjärven saaret (Google Maps)

Hakkuut ovat parhaillaan käynnissä Kuhmon Lammasjärven saarissa. Saaret ovat pinta-alaltaan niin pieniä, että meneillään olevat hakkuut uhkaavat tuhota metsäluonnon ja maiseman kokonaan.

Syväjärven retkeilyreitti (Google Maps)

Hakkuut ovat alkamaisillaan Suomussalmen Syväjärven retkeilyreitillä, jota suomussalmelaiset ovat yrittäneet talven aikana pelastaa. Paikallisen adressin on allekirjoittanut jo yli 300 suomussalmelaista, ja nettiadressissa nimiä on yli 2300.

Suomussalmen Pesiöjärven saaret (Google Maps)

Pesiöjärven saarissa Metsähallitus yritti hakata jo viime talvena, mutta joutui keskeyttämään suunnitelmat Lehtosaaren liito-orava -havaintojen ja Luonnonsuojeluliiton vastustuksen takia. Pesiöjärven saaret ovat edelleen hakkuusuunnitelmissa.

Kajaanin Oulujärven saaret (Google Maps)

Oulujärven Kaarresalon saareen on tuoreeltaan tehty metsänkäyttöilmoitus. Kaarresalon saari on täynnä vanhaa metsää ja arvokasta lajistoa ja sen tilanne on samankaltainen kuin Ärjänsaarella. Koko Oulujärvi kuuluu Natura 2000 -verkostoon, mutta järven saaria ei ole kunnolla kartoitettu ja näin ollen hakkuissa menetettäisiin arvokkaita boreaalisia luonnonmetsiä. ELY-keskus on kuitenkin metsänkäyttöilmoituksen jälkeen akuutisti tehdyn kartoituksen perusteella antanut saareen toimenpidekiellon heinäkuun loppuun asti.

 

Tiedote 15.2.2017

Lisätietoja

Ympäristöpäällikkö Paloma Hannonen

Jaa sosiaalisessa mediassa