Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Sata luontohelmeä satavuotiaalle Suomelle

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna juhlitaan, koetaan, opitaan tuntemaan ja varjellaan Suomen ainutlaatuista luontoa sadalla luontohelmellä ympäri maan.

Kivesvaara, Kainuu
Kainuun Kivesvaara on yksi 100 luontohelmestä. Kuva: Jukka Eskelinen / Luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto on tänä vuonna kerännyt ympäri maata suomalaisilta ehdotuksia maamme ainutlaatuisiksi luontokohteiksi, jotka haluamme säilyttää seuraaville sukupolville tuleviksi vuosisadoiksi. Suomen sata luontohelmeä nimetään tänään. Joukossa ovat esimerkiksi Espoon keskuspuisto, Sodankylän Viiankiaapa, Purunpää Varsinais-Suomessa sekä Hämeenlinnan Evo ja monia muita.

”Suomalaisilla on aina ollut ainutlaatuinen suhde maamme luontoon, karuimmista tuntureistamme eristäytyneisiin ulkosaariin ja idän sankkoihin korpimetsiin. Suomalainen luonto on myös maamme valttikortti maailmalla. Luonnonsuojeluliitto haluaakin inspiroida suomalaisia löytämään luontohelmet, juhlimaan niitä ja varjelemaan samalla omaa luontosuhdettaan”, kertoo Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Päivi Lundvall.

Iso osa valituista luontohelmistä on suomalaisille tuntemattomia uusia elämyksiä. Helmien joukossa on myös tuttuja luontokohteita, mutta niiden olemassaoloa ja luonnontilaa uhkaa muutos. Suomessa on vielä runsaasti hienoja kohteita niin retkeilyyn kuin luontomatkailuunkin. Nämä luontokohteet ja niiden tarjoamat mahdollisuudet luonnontilaisina halutaan säilyttää myös tuleville sukupolville.

Lanseeraus yhdessä luontohelmessä, Espoon keskuspuistossa

Suomen 100 luontohelmeä lähti keskiviikkona 30.11. käyntiin sopivasti yhdessä nimetyistä luontohelmistä, Espoon keskuspuistossa. Päivään kuului keskuspuistossa retkeilyä ja siihen tutustumista.

Luontohelmeksi nimetty Espoon keskuspuisto on yli tuhannen hehtaarin laajuinen metsäinen suosittu virkistysalue keskellä Espoota, jonka säilyminen nykyisenlaisena uhkaa kutistuminen ja pirsoutuminen lukuisten asemakaava-, väylä-, ulkoilureitti- ja metsänhoitohankkeiden seurauksena.

Espoon ympäristöyhdistys kampanjoi aktiivisesti keskuspuiston säilymisen puolesta. Lisää Keskuspuisto on Espoon sydän -kampanjasta täällä: www.sll.fi/espoonkeskuspuisto

Luontohelmissä kulttuuritapahtumia
Sadassa luontohelmessä järjestetään retkien lisäksi erilaisia tapahtumia yli 100 vuoden takaisten taiteilijoiden hengessä.
”Suomalainen on yhä kiinnostuneempi luonnosta, liikkuu enemmän luonnossa ja hakee sieltä myös terveyttä. Isänmaamme kasvoja ikuistaneet Werner Holmberg, Akseli Gallen-Kallela ja muut maalasivat suomalaisen maiseman mieliin, I.K. Inha sen kertoi ja valokuvasi ja Sibelius sävelsi. Sadassa luontohelmessä jokainen löytää oman maisemansa ja saa mahdollisuuden auttaa sen säilymiseen”, sanoo Luonnonsuojeluliiton 100 luontohelmeä -hankkeen koordinaattori Heikki Susiluoma.
Tapahtumien tavoitteena on vahvistaa suomalaisten luontosuhdetta ja kannustaa heitä varjelemaan luontoa. Tapahtumia ja kohteita tullaan esittelemään sekä kansalaisia innostamaan helmikohteilla retkeilyyn tammikuun 2017 aikana valmistuvalla omalla 100luontohelmea.fi -sivustolla. Luontohelmet heräävät eloon erityisesti Suomen luonnon päivinä, joita vuonna 2017 järjestetään yhteensä neljä: 4.2., 20.5., 17.6. ja 26.8.
Luonnonsuojeluliiton sivuilla maakunnittain kuvatut helmet ja helmiksi ehdotetut noin 160 kohdetta ovat aktiivisten toimijoiden ehdottamia. Ehdotuksia kerättiin vuoden 2016 aikana.
 
Lisää aiheesta
Liiton sivu hankkeesta: sll.fi/100luontohelmea

Hankkeen oma sivu (täydentyy tammikuussa 2017): 100luontohelmea.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa