Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­kul­ki­jal­le oma päiväkirja – tuotot saimaannorppien suojelutyöhön

Luonnossa liikkujille on ilmestynyt oma päiväkirja. Sen on ideoinut ja toimittanut lappeenrantalainen Mirja Sokura. Päiväkirjan tuotto menee kokonaan Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorpan suojelutyöhön.

”Olen itse innokas mökkipäiväkirjan pitäjä. Huomasin, että markkinoilla ei ole Saimaan alueen luontoon liittyvää ja luonnon havainnointiin inspiroivaa päiväkirjaa”, Sokura kertoo.

Saimaalla ja sen rannoilla liikkuu paljon mökkiläisiä, veneilijöitä, retkeilijöitä ja luonnon ystäviä. Sokuran ajatuksena on, että päiväkirja voisi innostaa ihmisiä luonnon tapahtumien seuraamiseen sekä luonnon tuntemiseen ja kunnioittamiseen. Vaikka kirjan aineisto on koottu Saimaan rannoilta, voi päiväkirjaa käyttää myös muualla Suomessa tai vaikka ulkomailla.

Päiväkirjaan on koottu joka kuukauden kohdalle sekä Sokuran itsensä että muutaman muun eteläkarjalaisten luonnossa liikkujan valokuvia Saimaan alueen luonnosta. Erityisenä teemana on saimaannorppa, jonka elämästä eri vuodenaikoina kerrotaan lyhyesti. Kirjaan on jätetty runsaasti tyhjiä sivuja päiväkirjan käyttäjän omia merkintöjä ja havaintoja varten.

Tuotto saimaannorpille

”Saimaannorppa on itselleni tärkeä eläin, jota haluan suojella kaikin tavoin. Tiedon jakaminen saimaannorpan elintavoista on tärkeä osa kirjaa. Mitä enemmän tiedämme tästä valloittavasta viiksiniekasta, sitä helpommin pystymme elämään norpan kanssa sovussa Saimaalla”, Sokura sanoo.

”Sokura on esimerkki siitä, kuinka voimme ottaa omat voimavaramme ja osaamisemme käyttöön itsellemme tärkeän asian, esimerkiksi luonnon- ja norpan suojelun, edistämiseksi. Samalla hän haastaa muita mukaan uppoutumaan luonnon ihmeelliseen maailmaan”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen.

Luonnonkulkijan päiväkirjan voi ostaa mm. seuraavista paikoista

Tekijät

Päiväkirjan tekijä Mirja Sokura opiskelee valokuvausta Helsinki Design Schoolissa ja viettää paljon aikaa Saimaan saaressa luontoa ja mm. saimaannorpan elämää tarkkaillen. Häntä puhuttelevat luonnon hiljaisuus ja vesistön puhtaus. Sokuran mielestä unohdamme liian helposti luonnon tarjoamat voimavarat ja energian. Luonnon kunnioittaminen ja sen rikkauksien säilyttäminen jälkipolville on tärkeintä, mitä voimme tehdä.

Päiväkirjan aineisto on tehty talkoovoimin. Kiitos tekijöille:

Visuaalinen suunnittelu ja taitto: Toni Sokura, Mirja Sokura
Norppatekstit: Kaarina Tiainen
Valokuvat: Mirja Sokura, Ville Haikola, Jari Kiljunen, Eero Korhola, Ismo Marttinen, Kaarina Tiainen
Päiväkirjan tekemistä on tukenut Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö

Lisätiedot

Mirja Sokura, “luonnossakulkija”, p. 0500 553 212, luonnonkulkija(a)gmail.com
Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 530 3270, kaarina.tiainen(a)sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa