Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Asumisen ener­gian­sääs­tö­vin­kit TOP10

Jokainen vaikuttaa ilmastomuutokseen arkisilla valinnoillaan. Puhtainta ja halvinta energiaa on säästetty energia. Energian kokonaiskulutuksesta aiheutuvista ilmastopäästöistä 40 % syntyy asumisesta.

Lämpövuoto oven reunassa.
 1. Vähennä suihkuvedenvirtaus 8 litraan minuutissa vettä säästävällä hanalla: 20 % vedensäästö merkitsee 5 % energiansäästöä kodissasi ja toteutettuna kaikissa asunnoissa vähentäisi Suomen energiankokonaiskulutusta 1 %. Vettä säästyi 23 %, kun paritalon asukkaat alensivat veden virtausta ja asensivat vesimittarit.
 2. Eroon öljystä joko pelletillä, maalämmöllä, vesi-ilmalämpöpumpulla, varaavalla takalla, aurinkokeräimillä. Suomessa kuluu vuodessa puoli miljardia litraa öljyä pientalojen lämmitykseen. Luku vastaa 2 % Suomen energiankokonaiskulutuksesta. Tanskassa uusien pientalojen öljylämmitys on kielletty lailla. Öljy on ”kallein lämmitysmuoto”, tutkija Miimu Airaksinen VTT.
 3. Vähennä sähkölämmitystä joko aurinkosähköpaneeleilla, varaavalla takalla, ilmastoinnin lämmöntalteenotolla, ilmalämpöpumpulla, aurinkokeräimillä ja uudella vesivaraajalla. Aurinkosähköpaneelien asennuksen jälkeen säästöä syntyi noin 300 € vuodessa ja takaisinmaksuajaksi tuli 15 vuotta. Omakotitalossa päästöjä väheni 683 kgCO2 ja sähkölasku pieneni 600 € vuodessa kahdella varaavalla takalla ja kahdella ilmalämpöpumpulla. Energiankulutus väheni 32 %.
 4. Kilpailuta ja vaihda vihreään sähköön, vähennät CO2 päästöjäsi merkittävästi. Pyydä tarjous: www.ekoenergia.fi
 5. Tuki lämpövuodot ja lisäeristä katon yläpohja. Yläpohjan lisäeristäminen vähensi noin 1 500 kWh lämmönkulutusta vuodessa. Takaisinmaksuajaksi tuli alle yhdeksän vuotta.
 6. Asenna led-valaistus. Sähkönkulutus väheni 9 % kiinteistössä uusitulla valaistuksella ja led-valoilla.
 7. Huolla vanhat laitteet, tarkista asetukset ja vaihda rikkinäiset. Hajonneen jääkaappipakastimen uusiminen energiatehokkaaseen vähensi kerrostaloasunnon sähkönkulutusta 20 %. Kirjastoista ja sähköyhtiöiltä saa lainaan sähkönkulutusmittareita kodinkoneille. Ajasta ilmastointi tai asenna taloautomatiikka ohjaamaan kulutusta.
 8. Huolla kaukolämmönjakaja, tasapainota lämmitysverkko, huolla patterit ja termostaatit. Lämmityksestä väheni päästöjä 4 991 kgCO2
  ja energiaa säästyi 23 MWh, 6 % vuodessa. Aseta huonelämpötilat 21 asteeseen ja käyttämättömät huoneet 15 asteeseen.
 9. Isot energiatehokkuustoimenpiteet on kustannustehokkainta toteuttaa peruskorjauksen yhteydessä. Kaukolämmönjakajan, pattereiden ja termostaattien uusimisella lämmityksestä väheni päästöjä 27 125 kgCO2 ja energiaa säästyi 125 MWh, 12 % vuodessa.
 10. Mikä on sinun paras vinkkisi?

 

Tulokset syntyivät Suomen Luonnonsuojeluliiton Negawatti-energianeuvontahankkeessa  vuosien 2011-2014 aikana. Hankkeessa taloyhtiöitä ja asukkaita ympäri Suomen kannustettiin toteuttamaan kannattavia energiansäästötoimenpiteitä ja opettelemaan säästäviä tapoja käyttää energiaa. Hankeen yhteydessä tehtiin energiakartoitus yli 80 kohteeseen. Hanketta tuki LähiTapiola.

Jaa sosiaalisessa mediassa