Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Blogi

Blogi

Sulavan jään lapset

Apukinospesästä löytyvä yllätys nostaa kyyneleet silmiin. Kelluntapuvullekin tulee käyttöä. Luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piirin aluepäällikkö Anna Vuori kertoo blogissa, millaista oli olla ensimmäistä kertaa mukana saimaannorppien pesänlaskennoissa. Mukana opastamassa oli saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen.

Sulavan jään lapset - Lue lisää...

Kunnat haastavat ilmastolamaannuksen - onko seuraavaksi sinun kotikuntasi vuoro?

Suomalaisten kuntien tekemä ilmastotyö osoittaa että ilmastokriisiä kiihdyttäviä päästöjä voi vähentää nopeasti – jopa riittävän nopeasti Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Paikalliset aloitteet osoittavat että kuntavaalit ovat myös ilmastovaalit.

Kunnat haastavat ilmastolamaannuksen - onko seuraavaksi sinun kotikuntasi vuoro? - Lue lisää...

Ympäristökasvatus kunniaan kuntavaaleissa

Luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen kertoo nuoruuden hihamerkistä ja ympäristökasvatuksen merkityksestä.

Ympäristökasvatus kunniaan kuntavaaleissa - Lue lisää...

Metsät ovat sielumme maisema

Vaalikoneissa ja suurissa vaalikeskusteluissa ei luonto näy oikeastaan lainkaan. Tai jos näkyy, se on automaattisesti asetettu vastakkain työpaikkojen ja elinkeinojen kanssa. Kuitenkaan maailmassa, jossa taivaan alla on vain tyhjää, ei kukoista yksikään elinkeino. Elämämme rakentuu luonnolle, sen toiminnalle ja sen tuotteille. On hämmentävän lyhytnäköistä rakentaa maailmaa huomioimatta tätä.

Metsät ovat sielumme maisema - Lue lisää...

Kuntavaalit ovat ympäristövaalit

Luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistolan mielestä jokaisen luonnonsuojelijan kannattaa äänestää kuntavaaleissa. Kuntien tehtävien muuten vähetessä ympäristöasioiden suhteellinen merkitys nimittäin kasvaa. Äänestämällä jokainen voi vaikuttaa oman lähiluontonsa kaavoitukseen, kunnan metsien hakkuisiin tai suojeluun Suomi 100 -suojelualueena. Kunta vaikuttaa ympäristöön merkittävästi myös energiaratkaisuilla, julkisilla hankinnoilla ja ympäristökasvatuksella.

Kuntavaalit ovat ympäristövaalit - Lue lisää...

Vakaa ilmasto tarvitsee viilentäviä metsiä – ei tilastokikkailua

"Metsien käytön ilmastovaikutukset on otettava vihdoin huomioon. Siksi vaikutukset täytyy saada näkyviin ja hiilinieluilla tilastokikkailun on loputtava", bloggaa suojeluasiantuntija Otto Bruun Brysselistä, jossa Luonnonsuojeluliitto on mukana järjestämässä tapahtumaa metsien käytön ilmastovaikutuksesta Euroopan parlamentissa.

Vakaa ilmasto tarvitsee viilentäviä metsiä – ei tilastokikkailua - Lue lisää...

Koskiensuojelulaki tänään 30 vuotta

Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä kertaa 1.2.2017 kolmekymmentä vuotta täyttävän koskiensuojelulain kuohuja ja merkitystä.

Koskiensuojelulaki tänään 30 vuotta - Lue lisää...

Ilmastonmuutos vaikeuttaa saimaannorppien synnytystä

Saimaalla on tänäkin talvena kolattu vapaaehtoisten voimin pesäkinoksia norpille. Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Päivi Lundvall osallistui kolaustalkoisiin ja bloggaa nyt ilmastonmuutoksen vaikutuksista saimaannorpan elämään.

Ilmastonmuutos vaikeuttaa saimaannorppien synnytystä - Lue lisää...

Mitä aluehallinnon uudistus tarkoittaa asiakaspalvelulle luonnonsuojelussa?

Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja havainnollistaa esimerkin avulla, miten pieneltä vaikuttava ympäristöhallinnon muutos menee metsään.

Mitä aluehallinnon uudistus tarkoittaa asiakaspalvelulle luonnonsuojelussa? - Lue lisää...

Huikea vuosikymmen luonnonsuojelun ytimessä

Tunteet ovat pinnassa, kun Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava käy läpi, mitä lähes vuosikymmenen kestäneen puheenjohtajakauden aikana on tapahtunut.

Huikea vuosikymmen luonnonsuojelun ytimessä - Lue lisää...

Luonnonsuojeluliitto on tutkimuksen mukaan aktiivisin ympäristöjärjestö vaikuttamistyössä – mitä se tarkoittaa?

Vuoden viimeinen tehokas työviikko alkoi Luonnonsuojeluliitossa mukavasti, kun useat mediat uutisoivat valtioneuvoston teettämän lobbaustutkimuksen tuloksista. Suomen luonnonsuojeluliitto pääsi valtakunnallisessa vertailussa jaetulle sijalle neljä yhdessä Metsäteollisuus ry:n kanssa.

Luonnonsuojeluliitto on tutkimuksen mukaan aktiivisin ympäristöjärjestö vaikuttamistyössä – mitä se tarkoittaa? - Lue lisää...

Lyhyt oppimäärä metsien monimuotoisuuden tilanteesta ja lisääntyvistä hakkuista

Metsäluonto voi edelleen huonosti. Syynä tähän on avohakkuisiin perustuva tehometsätalous, ja hallituksen aikeet kasvattaa hakkuumääriä lisäävät metsien ahdinkoa. Keskustelussa pyörii tällä hetkellä paikkaansa pitämättömiä väitteitä metsätalouden kestävyydestä. Kokosimme väitteisiin vastauksia.

Lyhyt oppimäärä metsien monimuotoisuuden tilanteesta ja lisääntyvistä hakkuista - Lue lisää...

Susikonfliktien ratkaisemiseen uudenlaista yhteistyötä

Luonnonsuojeluliiton petoryhmän jäsen Ulla Räsänen ehdottaa uudenlaisia hälytysryhmiä ratkaisuna paikallisiin susikonflikteihin.

Susikonfliktien ratkaisemiseen uudenlaista yhteistyötä - Lue lisää...

Energiastrategia: Hyviä aikeita, heikkoa toteutusta

Eduskunnassa käsitellään tänään 30.11. Sipilän hallituksen energia- ja ilmastostrategiaa. Hallituksen tavoitteissa oli paljon hyvää, mutta valitettavasti toteutus ei vastaa ilmastonmuutoksen tai energiamurroksen haasteeseen. Suurimpana ongelmana on metsien ja turpeen kohtelu.

Energiastrategia: Hyviä aikeita, heikkoa toteutusta - Lue lisää...

Lyhyt oppimäärä metsien roolista ilmastopolitiikassa

Kiista metsistä kiihtyy Euroopassa, kun biotaloushype ja ilmastonsuojelu asettuvat vastapareiksi. Mitä väitteitä hiilinielukeskustelussa kannattaa uskoa ja mitä EU:n ilmastopolitiikassa on tapahtumassa? Suojeluasiantuntija Hanna Aho kokosi tuhdin lukupaketin aiheesta. Suosittelemme erityisesti poliitikoille ja toimittajille!

Lyhyt oppimäärä metsien roolista ilmastopolitiikassa - Lue lisää...

Ilmastonmuutos ja energiamurros ovat jo todellisuutta Marokossa

Uusiutuvaan energiaan investoidaan jatkuvasti enemmän erityisesti Kiinassa ja kolmansissa maissa. Muuttuva maailma näkyy Marrakechin ilmastokokouksessa hyvin konkreettisesti. Energiamurroksen lisäksi esillä ovat ilmastonmuutoksen haitalliset vaikutukset.

Ilmastonmuutos ja energiamurros ovat jo todellisuutta Marokossa - Lue lisää...

Susille hyviä ja huonoja uutisia

Syksy alkoi susien kannalta hyvin. Riistahallinto myönsi suden kannanarvioinnin kehittämistarpeet ja niin sanotun kannanhoidollisen kiintiömetsästyksen ongelmat.

Susille hyviä ja huonoja uutisia - Lue lisää...

Ilmastoskeptikko presidentiksi – miten käy maapallon?

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi on vakava paikka ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta. Onko kaikki niin huonosti kuin miltä vaikuttaa?

Ilmastoskeptikko presidentiksi – miten käy maapallon? - Lue lisää...

5 asiaa, jotka tulisi tietää Pariisin ilmastosopimuksesta

Kuuletko havinaa? Historiankirjan lehti on kääntynyt ja olemme astuneet ilmastonmuutoksen torjunnassa uuteen aikakauteen.

5 asiaa, jotka tulisi tietää Pariisin ilmastosopimuksesta - Lue lisää...

Suden suojelu paranee

Suden metsästyksen arviointi todisti Luonnonsuojeluliiton ja muiden luontojärjestöjen kritiikin oikeaksi. Suden kiintiömetsästys meni viime talvena pieleen. Suden "kannanhoidollisesta" metsästyksestä siirrytään nyt takaisin poikkeuslupiin.

Suden suojelu paranee - Lue lisää...

Julkista rahaa haaskataan ilmaston kustannuksella

Otetaan rahat kehitysmaiden ilmastotoimilta ja jaetaan yritystukina energiaintensiiviselle teollisuudelle saastutuksen jatkamiseen. Kuulostaako järkevältä ympäristö- tai elinkeinopolitiikalta? Näin on tapahtumassa Suomessa Pariisin sopimuksesta huolimatta.

Julkista rahaa haaskataan ilmaston kustannuksella - Lue lisää...

Kaavoituksen kaalimaa – kuka vartioi ja ketä?

Sujuvoittaminen. Keventäminen. Joustavoittaminen. Rajaaminen. Poistaminen. Ja vielä perkaaminen. Ei kuitenkaan kalan vaan säädösten. Sanat kuulostavat yritykseen palkatun muutoskonsultin puheelta, mutta ovat peräisin ympäristöministeriöstä. Ja vieläpä ihan virallisesta asiakirjasta, maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) muuttamista koskevan hallituksen esityksen luonnoksesta, josta Luonnonsuojeluliitto antoi lausuntonsa elokuun lopussa.

Kaavoituksen kaalimaa – kuka vartioi ja ketä? - Lue lisää...

Miten ympäristön käy Brexitin jälkeen?

Juhannuksen uutispommi oli "Brexit" eli Iso-Britannian kansanäänestys, jossa saarivaltakunta halusi erota Euroopan unionista. Miten ympäristön nyt käy Brittein saarilla, Euroopassa ja meillä?

Miten ympäristön käy Brexitin jälkeen? - Lue lisää...

Koskiensuojelulakiin ei saa koskea

Etelärannasta kuului maanantaina kummia. Liikkeellä oli tieto, jonka mukaan Elinkeinoelämän keskusliitto oli kierrättänyt jäsenjärjestöillään hallitukselle suunnattua vetoomusta. Allekirjoituksia kerättiin koskiensuojelulain purkamisen puolesta Kollajan tekoaltaan rakentamiseksi.

Koskiensuojelulakiin ei saa koskea - Lue lisää...

Repivä tarina Nälkämaasta

Nyt on oikea aika päivittää omat tiedot Talvivaaran tarinan käänteistä. Uusi dokumentti ja kirja ovat tähän hyvä apu.

Repivä tarina Nälkämaasta - Lue lisää...

Kiviaines kiertoon – verolla vai logistiikalla?

Rakentamisessa kuluu paljon kiviaineksia, jotka ovat ehtyvä luonnonvara. Järki sanoo, ettemme voi loputtomasti lisätä infrastruktuuria, räjäyttää kallioita tai louhia soraa. Kuinka siis pitää kokonaisuus hallinnassa ja kannustaa kiviaineen tehokkaaseen kierrätykseen?

Kiviaines kiertoon – verolla vai logistiikalla? - Lue lisää...

Saimaannorpan poikaspesän löytyminen antaa uutta toivoa

Kevätaurinko sulattaa vauhdilla lunta ja jäätä Saimaalla. Kevätauringon myötä liikkeelle lähtevät myös pesälaskijat. Vapaaehtoiset kulkevat systemaattisesti norppa-alueiden rantoja apukinoksia tarkastaen ja luonnonkinoksista pesiä etsien. Pesälaskennan ennakoidaan tänä vuonna onnistuvan hyvin, ja ilahduttavia kuuttiuutisiakin on jo saatu.

Saimaannorpan poikaspesän löytyminen antaa uutta toivoa - Lue lisää...

Tärkeimmät ympäristötehtävät säilyvät valtiolla

Hallitus linjasi aluehallinnon uudistusta huhtikuun alussa. Siinä jaettiin myös lopetettavien ELY-keskuksien ympäristötehtävät valtion aluehallintoviraston ja maakuntien kesken.

Tärkeimmät ympäristötehtävät säilyvät valtiolla - Lue lisää...

Elävien kuvien aatelia: Racing Extinction

Valkokankaalla ja televisiossa on kerrottu maamme järvien ja metsien tarinaa sekä hämmästelty erämaan lumoa. Racing Extinction -elokuva on puolestaan globaali hätähuuto maailman uhanalaisimpien eläinlajien pelastamiseksi.

Elävien kuvien aatelia: Racing Extinction - Lue lisää...

Metsähallituslaki on sekasortoisessa tilassa

Pahasti viallinen metsähallituslaki on tänään torstaina eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa, joka päättää lain lopullisen muodon. Mutta käsittelystä kuuluu kummia.

Metsähallituslaki on sekasortoisessa tilassa - Lue lisää...