Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Onko saimaannorpan suojelutyö hoideltu?

Uusin Metsähallituksen tekemä saimaannorpan kanta-arvio on noin 480 yksilöä. Kannankasvu on tehokkaan ja pitkäjänteisen suojelutyön ansiota. Kuluvana vuonna on kuitenkin myös tullut tietoon jo yhdeksän kalanpyydyksiin kuollutta norppaa. Saimaannorppa on edelleen erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua. Norppien kalanpyydyskuolleisuuden vähentäminen ja sen lopettamiseen pyrkiminen on tärkein yksittäinen asia, johon voimme nopealla aikataululla vaikuttaa.

Saimaannorppa. Kuva: Vesa Ala-Hakula
Saimaannorppa. Kuva: Vesa Ala-Hakula

Viime päivinä on saatu sekä iloisia että surullisia uutisia saimaannorpista. Kanta on kasvanut jo 480 norppaan, ja se on tehokkaan ja pitkäjänteisen suojelutyön ansiota. Saimaannorppa on kuitenkin edelleen erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua. Nyt meillä on taas hieman enemmän norppia, joita suojella.

Edelleen yksi merkittävimpiä kuolinsyitä on kalanpyydyskuolemat, ja ne kohdistuvat enimmäkseen kuutteihin ja nuoriin yksilöihin. Jokainen norpan kalanpyydyskuolema on turha, estettävissä oleva ja eettisesti kestämätön tapahtuma.

12. lokakuuta tuli tietoon jo yhdeksäs kalanpyydykseen kuollut norppa tänä vuonna. Seitsemän näistä on kuollut verkkoihin. Kaikki ovat olleet kuutteja tai nuoria norppia. Lähes 80 prosenttia kuuteista kuolee ennenaikaisesti, ennen kuin ne saavuttavat lisääntymisiän 4–6-vuotiaina, suurin osa näistä ensimmäisenä elinvuotenaan. Suurin syyllinen on kalanpyydyskuolleisuus, sillä muita vastaavia nuorten yksilöiden kuolinsyitä ei vuosikymmenienkään seurannan ja tutkimuksen aikana ole tullut tietoon.

Saimaannorppien normaalin pesäpoikaskuolleisuuden osuus on alle 10 prosenttia, huonoina pesimätalvina suurempi. Jonnekin kuutit katoavat. Se tiedetään varmasti, että kaikkia kalanpyydyksiin kuolleita ei ilmoiteta viranomaisille, joten todellisuus on tilastoja karmeampi.

Lähes 80 prosenttia kuuteista kuolee ennenaikaisesti, ennen kuin ne saavuttavat lisääntymisiän 4–6-vuotiaina, suurin osa näistä ensimmäisenä elinvuotenaan. Suurin syyllinen on kalanpyydyskuolleisuus, sillä muita vastaavia nuorten yksilöiden kuolinsyitä ei vuosikymmenienkään seurannan ja tutkimuksen aikana ole tullut tietoon.

Sen lisäksi, että menetämme erittäin uhanalaisen saimaannorpan kuutteja lukumääräisesti, menetämme niiden arvokasta perimää, joka jo nyt on kapea ja aiheuttaa ylimääräistä riskiä norpan tulevaisuutta ajatellen. Sallimalla norppien kalanpyydyskuolemat aiheutamme kalanpyydyksiin takertuneille norpille tarpeetonta ja suurta kärsimystä, kun ne kuolevat hitaasti tukehtumalla. Toimimme siis eläinsuojelulain ja eläinoikeuksien vastaisesti antamalla tämän tapahtua.

Viime vuodesta norppakanta on kasvanut hyvin, mutta sama tilanne ei välttämättä toistu vuosittain. Jatkuva voimakas kannan kasvu olisi nyt oleellisen tärkeää, jotta norppakanta selviytyisi muun muassa ilmastonmuutoksen mukanaan tuomista haasteista, ja jotta geneettisen monimuotoisuuden väheneminen saataisiin pysäytettyä. Nykyinen keskimäärin noin 3 prosentin vuosittainen kannan kasvu ei riitä, varsinkin jos ja kun siinä on epävarmuuksia muun muassa leutojen talvien aiheuttamien pesimäongelmien takia. Saimaannorppien määrä pitäisi saada moninkertaistettua nykyisestä vajaasta 500 norpasta.

Norppaturvallista kalaverkkoa ei ole – heinäkuu kriittisin kuuteille

Merkittävin yksittäinen tekijä, johon voimme nopealla aikataululla vaikuttaa, on kalanpyydyskuolleisuuden vähentäminen ja sen lopettamiseen pyrkiminen. Se tarkoittaa sitä, että kaikista norpille vaarallisista pyydyksistä pitää luopua ennen pitkää. Todella akuuttia olisi ensi vaiheessa saada heinäkuu, jolloin kalanpyydyskuolemia tapahtuu eniten, verkkokalastusrajoitusten piiriin, jotta vielä kesällä heiveröiset kuutit ehtisivät vahvistua. Siksi vetoamme kaikkiin norpan ystäviin: Allekirjoita kansalaisaloite heinäkuun saamiseksi verkkokalastusrajoitusten piiriin.

Suurin osa kuuteista ja norpista takertuu vapaa-ajan kalastajien verkkoihin, mutta kenenkään verkko ei mihinkään vuodenaikaan millään tavoin asetettuna tai ankkuroituna ole norpalle turvallinen. Sen lisäksi, että kalastajan on syytä luopua verkosta, myös kuluttajan ja kalan ostajan on siis syytä kiinnittää huomiota siihen, millä tavoin pyydettyä Saimaan kalaa hän ostaa kaupasta tai syö ravintolassa.

Nyrkkisääntö on: Älä kalasta millään verkolla äläkä osta verkoilla Saimaalta pyydettyä kalaa mihinkään vuodenaikaan. Erityisen paljon verkoilla pyydetään kuhaa, kun taas kaupoissa ja ravintoloissa muikku on pääsääntöisesti pyydetty norppaturvallisilla pyydyksillä. Tarkista, että omat pyydyksesi, esimerkiksi katiska ja rysä, ovat norppaturvallisia.

Kalastuksesta ei kuitenkaan tarvitse luopua. Kalaa riittää Saimaassa niin ihmisille kuin norpillekin. Jo nyt Saimaalla on mahdollista kalastaa useilla erilaisilla norppaturvallisilla pyydyksillä, ja uusia pyydyksiä kehitetään koko ajan.

Kun luovumme verkoista, autamme myös äärimmäisen uhanalaisten Saimaan järvilohen ja saimaannieriän sekä erittäin uhanalaisen järvitaimenen selviytymistä.

Lisätietoja

Saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen

Jaa sosiaalisessa mediassa