Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kalaverkot uhkaavat saimaannorppia taas heinäkuusta alkaen – ”Ka­las­tus­ra­joi­tuk­sia on tehty piittaamatta oikeasta tiedosta”

Verkkokalastusrajoitukset saimaannorppien keskeisillä elinalueilla päättyvät tänään 30. kesäkuuta. Muikkuverkkojen osalta kielto päättyi jo 20. kesäkuuta, ja nuori norppa kuoli laillisiin muikkuverkkoihin heti kesäkuun lopussa. Suurin piikki norppien kalanpyydyskuolemissa onkin heti rajoitusten päätyttyä. Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa kalastajia omaksumaan norppaturvalliset kalastusmenetelmät, ja kuluttajia vaatimaan norppaturvallisesti pyydettyä kalaa.

Saimaannorppa ui. Kuva: Lasse Kurkela.

Kaikki verkot, myös ankkuroidut, ovat saimaannorpalle vaarallisia ympäri vuoden. Lähes heti muikkuverkkokiellon päätyttyä nuori norppa kuoli molemmista päistään ankkuroituun muikkuverkkoon.

”Tämä norppa oli malliesimerkki siitä, miten kalastusrajoituksia on tehty piittaamatta oikeasta tiedosta. Muikkuverkkokiellon aikaisempi loppumisajankohta on silkkaa ahneutta, eikä huomioi norpalle turvallisia uimavesiä”, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen.

Tänä vuonna saimaannorppien kalanpyydyskuolemia on tullut tietoon jo neljä. Yhdessä tapauksessa norppa oli kuollut löysänieluiseen katiskaan. Kaikki kuolemat eivät tule tietoon, vaikka kalastajalla on velvollisuus ilmoittaa pyydyksiin jääneet norpat.

”Kalanpyydyksissä norpan kuolema on tuskallinen ja hidas tukehtuminen, ja selkeästi vastoin eläinsuojelulain periaatetta tai henkeä”, Tiainen painottaa.

Sata norppaturvallista katiskaa sai uuden omistajan – vaihdossa vastaanotettiin yli puolitoista kilometriä kalaverkkoja

Luonnonsuojeluliitto on jakanut norppaturvallisia katiskoita Saimaan alueen kalastajille ilmaiseksi jo vuodesta 2008 lähtien. Viimeisin Luonnonsuojeluliiton järjestämä Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma oli Pohjois-Savon Joroisissa lauantaina 17. kesäkuuta. Tapahtumassa jaettiin yli sata talkoilla rakennettua norppaturvallista Saimaa-katiskaa. Vastineeksi katiskasta saaja allekirjoitti omantunnon sopimuksen, jonka mukaan hän pidättäytyy jatkossa verkkokalastuksesta saimaannorpan kotivesillä.

Tapahtumissa otetaan myös vastaan vanhoja tarpeettomia verkkoja. Joroisissa verkkoja luovutettiin melkoinen määrä, sillä rantasalmelainen kaupallinen kalastaja Tapani Kontinen oli päättänyt luopua kokonaan verkkokalastuksesta ja toi puolitoista kilometriä kalaverkkoa pois Saimaalta.

”Päädyin lopettamaan verkkokalastuksen, sillä on helpompiakin tapoja kalastaa, kuten katiska, kalterirysä ja nuotta, joilla nyt kalastan. Sitä paitsi saimaannorppaa pitää suojella. Kyllä kalaa saa muutoinkin kuin asettamalla saimaannorpat vaaraan verkkokalastuksella”, Kontinen toteaa.

Luonnonsuojeluliitto haluaa muuttaa kalastuksen Saimaalla norpalle turvalliseksi

Suomen luonnonsuojeluliiton tavoitteena on norppaturvallisen kalastuksen vallankumous niin, että tulevaisuudessa Saimaalla ei saa kalastaa lainkaan norpalle vaarallisilla pyydyksillä. Myös kuluttajat voivat varmistaa kaupan kalatiskillä ja ravintolassa asioidessaan, mistä ja miten myytävät kalat on pyydetty, ja vaatia norppaturvallisesti pyydettyä Saimaan kalaa.

Hallitusohjelmassa todetaan, että ”Saimaannorppakannan kasvun edellytykset turvataan”. Kasvun edellytykset turvataan vain laajemmilla kalastusrajoituksilla. Nyt olisikin tärkeää saada pikaisesti vähintään heinäkuu verkkokalastusrajoitusten piiriin, jotta norppakannan kasvu saadaan voimakkaammaksi. Nykyinen saimaannorppien määrä, noin 430–440 yksilöä, ei riitä turvaamaan norpan tulevaisuutta eikä geneettisen vaihtelun säilymistä edes nykyisellä tasolla.

Verkkokalastuksesta luopuminen ei tarkoita kalastuksen loppumista, vaan entistä parempaa ja vastuullisempaa ihmisen ja saimaannorpan yhteiseloa.

Talkoilla rakennetut katiskat ja Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma ovat osa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta (Our Saimaa Seal LIFE, LIFE19 NAT/FI/000832), joka on Euroopan unionin osarahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat kuitenkin vain tekijöiden omia eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai CINEAn näkemyksiä. Euroopan unionia tai myöntävää viranomaista ei voida pitää niistä vastuussa.

 

Lisätiedot:

Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, p. 050 530 3270, kaarina.tiainen(at)sll.fi

Hanne Kosonen, saimaannorppatiedottaja, p. 040 194 1885, hanne.kosonen(at)sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa