Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Polttamisen lopettaminen vaatii poliittista ohjausta

Luonnonsuojeluliiton järjestämässä webinaarissa keskusteltiin asiantuntijoiden alustusten pohjalta puun polttamiseen liittyvistä ongelmista, vaihtoehdoista polttamiselle sekä kuntien energianäkymistä.

Kuva: Riitta Weijola/Vastavalo

Suomen luonnonsuojeluliitto on huolissaan kasvavasta paineesta lisätä puun polttoa. Jo pelkästään Venäjältä tulleen hakkeen korvaaminen tarkoittaisi lisääntyvää energiapuun korjaamista kotimaassa. Ilmaston ja luonnon kannalta hakkuut Suomessa ovat ylimitoitetut jo nykytilanteessa. Valtaosa kaadetusta puusta päätyy lopulta tavalla tai toisella energiakäyttöön.

Luonnonsuojeluliitto järjesti Irti polttamisesta -webinaarin 17. maaliskuuta Webinaarin tarkoituksena oli valottaa puun polttamiseen liittyviä ongelmia, energiantuotannon vaihtoehtoja sekä tilannetta erityisesti pienten energiantuottajien näkökulmasta.

Luontopaneelin jäsen, Helsingin yliopiston metsien ja ilmakehän vuorovaikutusten professori Jaana Bäck kertoi, että puun poltolla on mittavat ilmastovaikutukset, ja parhaita monimuotoisuuden huomioivia ilmastotekoja ovat kiertoajan pidentäminen, lahopuun määrän lisääminen ja metsien suojelu. Professori Bäckin mukaan puun käyttöä lisäämällä ei pystytä kestävästi korvaamaan fossiilisia polttoaineita.

Suomen ympäristökeskuksen erityisasiantuntija, energiamurrosta tutkinut Karoliina Auvinen muistutti, että 36 prosenttia energiastamme on fossiilista tai turvetta. Hänen mukaansa fossiiliset polttoaineet on mahdollista korvata puun polton määrää merkittävästi lisäämättä.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Vesa Peltola kertoi, miltä tilanne näyttää kuntakonsernin näkökulmasta. On kuntia, joiden talous on riippuvainen energiayhtiöiden tuloksesta, ja jotka ovat vasta investoineet puun polttoon perustuviin järjestelmiin.

Vihreiden kansanedustaja ja eduskunnan ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Tiina Elo kommentoi kuultuja puheenvuoroja. Hänen mukaansa puun poltolla ei voida korvata fossiilisia. Bioenergialle on myös saatava kestävyyskriteerit.

“Puun poltto ajatellaan usein virheellisesti hiilineutraalina vaihtoehtona, vaikka todellisuus on aivan toinen. Puun polton lisääminen Suomessa ei ole kestävä vaihtoehto, koska metsien hiilivarastot on turvattava ja luontokato pysäytettävä”, sanoo Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Liisa Toopakka.

Pääministeri Sanna Marinin hallitus valmistelee nyt ilmasto- ja energiastrategiaansa ja maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmaa. Niiden tarkoitus on vauhdittaa fossiilittoman hyvinvointivaltion rakentamista ja hiilinielujen kasvattamista.

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että hiilinieluista ja metsäluonnosta on nyt pidettävä parempaa huolta. Se esittää, että polttamisen haittojen mimimoimiseksi pääministeri Sanna Marinin hallituksen tulee

  • Asettaa turpeelle ja fossiilisille polttoaineille päättymispäivät
  • Vahvistaa investointeja energiatehokkuuteen ja energiansäästöön
  • Vauhdittaa siirtymää polttoon perustumattomiin uusiutuviin investointitukien avulla
  • Poistaa puun polton veroetu
  • Luoda kestävyyskriteerit energiapuulle ja tukea kriteerien laadintaa EU-tasolla, jotta haitat luonnolle ja ilmastolle voidaan välttää

Webinaari järjestettiin Luonnonsuojeluliiton luonnonsuojeluvaliokunnassa käytyjen keskustelujen pohjalta.

Voit katsoa koko tilaisuuden alta.

 

Lue lisää: 

Jaana Bäckin esitys

Karoliina Auvisen esitys

Vesa Peltolan esitys

Lisätietoja

Suojeluasiantuntija Liisa Toopakka

  • +358405042989
  • liisa.toopakka(a)sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa