Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Ehdotus haitallisten vieraslajien hal­lin­ta­suun­ni­tel­mak­si

 

Luonnonsuojeluliiton mielestä esitys eräiden haitallisten vieraslajien hallintasuunnitelmaksi on hyvä.

Vieraslajitalkoot Kirkkonummella. Kuva: Liisa Hulkko
Vieraslajitalkoot Kirkkonummella. Kuva: Liisa Hulkko

22.3.2021

Asia: VN/2792/2021

Ehdotus haitallisten vieraslajien hallintasuunnitelmaksi

Yleistä suunnitelmaehdotuksesta:

Suomen luonnonsuojeluliitto (myöhemmin SLL) kiittää mahdollisuudesta lausua hallintasuunnitelman täydennyksestä. SLL pitää suunnitelmaa hyvänä ja kannatettavana, ja katsoo hallitusohjelman mukaisen uuden vieraslajitoiminnan rahoituksen (ELY-keskukset) auttavan suunnitelman tavoitteiden saavuttamisessa.

SLL pitää tärkeänä, että jatkuvan yleisen vieraslajiviestinnän lisäksi tehdään myös kohdennettua viestintää niille ammatti- ja harrastusryhmille, joiden kohdalla on tavallisia suomalaisia suurempi riski toimia vieraslajien ja haitallisten vieraslajien levittäjänä luontoon.

Lajikohtaiset toimenpiteet ja niiden kohdentaminen

Aurinkoahven

SLL kannattaa aurinkoahvenen hävittämistä Varsinais-Suomen alueelle syntyneistä lampipopulaatioista, nyt kun tiedossa olevien populaatioiden määrä on vielä vähäinen ja rajautunut lampiin. SLL pitää myös tärkeänä viestinnän lisäämistä aurinkoahvenen ja muiden vieraslajien levittämisen haitoista varoittavan kampanjan avulla.

Suomessa tavatut kasvilajit (brasilianvesiasteri, haisujumaltenpuu ja japaninhumala)

Suunnitelmassa esitetyt toimenpiteet (harrastajaryhmien valistaminen lajin haitoista, vieraslajistatuksesta sekä vieraslajilain mukaisista rajoituksista) ovat oikeat, ja kannatamme myös suunnitelmaa hävittää nykyiset Suomessa esiintyvät lajien yksilöt.

Pienen leviämisriskin lajit (ei vielä Suomessa)

Pihamaina on listan ainoa lintulaji, joka on havaittu Suomessa luonnossa. Lajin erikoinen ulkonäkö on hyödyksi siinä, että uudet pihamainahavainnot päätyvät pian lintuharrastajien kautta myös viranomaisten tietoon. Juovakorallimonnin osalta tulee tehdä viestintää akvaarioharrastajien suuntaan.

Yleisiä toimenpidesuosituksia vieraslajien hallintaan

SLL pitää tärkeänä, että haitallisten vieraslajien torjuntatoimenpiteistä ilmoittamisen kynnystä madalletaan tekemällä nykyisen ilmoitusjärjestelmän rinnalle kevyemmän ja nopeamman ilmoituslomakkeen. ”Kevyemmän” lomakkeen avulla olisi mahdollista saada nykyistä paremmin näkyväksi yksittäisten kansalaisten ja pienten ryhmien tekemä spontaani torjuntatyö.

Tämän lausunnon valmisteli vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä.

Suomen luonnonsuojeluliitto ry

Toimeksi saaneena

Tapani Veistola
vs. suojelupäällikkö

Lisätietoja

Vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä

Jaa sosiaalisessa mediassa