Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Saimaannorpan suojaksi tarkoitettu asetusluonnos ei suojele norppaa, vaan kalastusta

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä maa- ja metsätalousministeriön asetusluonnos Saimaan kalastusrajoituksista ei vähentäisi kalanpyydyskuolleisuutta, vaan pitäisi sen nykytasolla.

Kuva: Lasse Kurkela

Valtioneuvosto kokoontuu pian päättämään kalastusrajoitusasetuksesta saimaannorpan turvaksi seuraavalle viisivuotiskaudelle 2021–26. Suomen luonnonsuojeluliitto jätti asetusluonnoksesta lausunnon maa- ja metsätalousministeriölle. Luonnonsuojeluliitto vaatii, että asetusluonnoksesta poiketen seuraavalla viisivuotiskaudella kevät-kesäiset verkkokalastusrajoitukset pitää ulottaa vähintään heinäkuun loppuun ja muikkuverkot tulee palauttaa rajoitusten piiriin. Lisäksi norpan levinneisyyden reuna-alueilla poikaspesien ympärille pitää asettaa laajemmat suoja-alueet turvaamaan kuuttien liikkumista.

Kaudella 2016–20 havaittiin 23 kalanpyydyksiin kuollutta saimaannorppaa ja neljä tukehtumalla kuollutta norppaa. Norpista 22 kuoli verkkoihin ja puolet niistä (11 yksilöä) kuoli heinäkuussa. Noin neljäsosassa kaikista kalanpyydyskuolemista pyydyksenä oli muikkuverkko. Eniten kalanpyydyksiin kuolee kuutteja ja nuoria norppia. Niiden geneettinen varanto menetetään lopullisesti. Nyt vain reilu viidennes kuuteista saavuttaa lopulta lisääntymisiän.

Lähes kaikki havaituista kalanpyydyskuolemista tapahtuu laillisen kalastuksen yhteydessä ja pääasiassa vapaa-ajankalastajien verkkoihin. Metsähallituksen arvion mukaan vain noin 40 prosenttia norpan kokonaiskuolleisuudesta tulee tietoon, joten on mahdollista, että kalanpyydyskuolleita on 2–3 kertaa niin paljon kuin havaitaan.

Luonnonsuojeluliiton mielestä saimaannorpan kalanpyydyskuolemien salliminen on eettisesti ja eläinsuojelun näkökulmasta vastuutonta.

”Tässä vaiheessa vähintään heinäkuun saaminen rajoitusten piiriin on välttämätöntä, mutta pidemmällä tähtäyksellä kaikista saimaannorpalle vaarallisista pyydyksistä pitää päästä eroon norpan levinneisyysalueella ympäri vuoden. Tällöin norpan suotuisan suojelun tason saavuttamista ja ylläpitämistä voidaan oikeasti tavoitella”, toteaa Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen.

Tiukemmilla kalastusrajoituksilla on myös laajalti paikallisten tuki. Syksyllä 2020 tehtyjen kyselyjen mukaan suurin osa suomalaisista ja Saimaan alueen asukkaista haluaa suojella saimaannorpan ja lisätä kalastusrajoituksia. Vuonna 2019 kansalaisaloite verkkokalastuksen kieltämiseksi saimaannorpan levinneisyysalueella keräsi ennätysajassa yli 76 000 allekirjoitusta.

Lisäksi Saimaan norppasaaristoa haetaan Unescon luonnonperintökohteeksi. Saimaa-ilmiö toimii sateenvarjona Saimaan alueen kaupungeille ja kunnille, jotka Savonlinna kärkenä hakevat Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä. Molemmissa hakuprosesseissa saimaannorppa ja sen hyvinvointi on nostettu hyvin keskeiseen asemaan.

Lisätietoja:

  • saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 530 3270, kaarina.tiainen@sll.fi
  • Suomen luonnonsuojeluliiton lausunto valtioneuvoston asetusluonnoksesta eräiksi kalastusrajoituksiksi Saimaalla
  • Kaarina Tiaisen blogiteksti, 17.2.2021: Sallitaanko saimaannorppien tappaminen jatkossakin? Kyllä!

Lisätietoja

Saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lahjoita norpalle!

Auta pelastamaan maailman uhanalaisin hylje sukupuutolta. Ohjaamme tukesi paikalliseen ja valtakunnalliseen suojelutyöhömme norpan puolesta.

Tee kertalahjoitus saimaannorpalle