Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Tiekartasta Euroopan pääs­tö­re­kis­te­rin uudistamiseksi

Euroopan päästörekisteri E-PRTR sisältää periaatteessa saastuttavimmat teollisuuslaitokset. Tuimme EU:n kyselyssä sen kehittämistä kattavammaksi ja helppokäyttöisemmäksi. Tämä oli vasta prosessin tiekarttakysely ja yksityiskohtiin palataan työn edetessä.

Kuva: Merja Paakkanen/Luonnonsuojeluliitto

Vastaus Euroopan komission nettilomakkeella, ks. tausta

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12583-Industrial-pollution-European-Pollutant-Release-and-Transfer-Register-updated-rules-

Rekisteriä voi katsoa tältä EEA:n sivulta

Suomen luonnonsuojeluliitto (The Finnish Association for Nature Conservation) is the oldest and biggest environmental non-governmental organization in Finland. We warmly welcome the E-PRTR and this work to develop it. This reporting system can help us to achieve EU environmental targets, SDGs etc. This type of reporting and monitoring is essential in this work.

We think that the Aspect 1 (Baseline Scenario) is not enough. Inclusion of additional sectors (Aspect 2) and pollutants (Aspect 3) are needed to reach EU environmental targets. These things are connected also to new issues in the Aspect 6 (circular economy, decarbonisation of industry and zero pollution).

In addition, Aspects 4 (Access to information and public participation) and 5 (reporting modalities) are very important. We need more real time data and more integrated reporting and monitoring of many EU directives at the same time. We need more information more quickly and easier than today. Digitalization is helping everybody in this big and important work. More integrated electric reporting system is useful also for companies, because it can even reduce their current administory burden.

On belhalf of Suomen luonnonsuojeluliitto

Mr. Tapani Veistola
Head of nature conservation unit

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa