Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­liit­to: Bud­jet­ti­rii­hes­sä tulee jatkaa kestävää elvytystä

Budjettiriihessä hallituksen on karsittava ympäristölle haitallisia tukia, kuten turpeen verotukea. Kestävän elvytyksen kriteereitä on käytettävä koko budjettiin, jotta ympäristölle haitallisia hankkeita ei rahoiteta.

Luonnonsuojeluliitto kannusti hallitusta ilmastobudjetin tekoon vuoden 2019 budjettineuvotteluissa. Hallituksen on puuttuttava turpeen verotukeen vuoden 2020 budjettiriihessä. Kuva: Oona Lohilahti/Luonnonsuojeluliitto

Valtiovarainministeriön budjettiesitys ei tuo paljon uutta aiemmin sovittuihin asioihin, ja isot päätökset jäävät syyskuun budjettiriiheen. Luonnonsuojeluliitto muistuttaa Marinin hallitusta siitä, että hallituksen onnistuminen punnitaan ympäristöinvestointien mittakaavalla.

”Hallituksen on puututtava budjettiriihessä esimerkiksi ympäristölle haitallisiin tukiin, kuten turpeen verotukeen. Ratkaistavana on myös päästökauppakompensaation kohtalo. Kestävän elvytyksen kriteereitä pitää käyttää koko budjettiin”, toteaa Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa on hyvää muun muassa kestävän työmatkaliikkumisen edistäminen sekä öljylämmityksestä luopumisen ja rakennusten energiaremonttien vauhdittaminen. Lisäksi hallitus nopeuttaa kivihiilen alasajoa ja korostaa polttoon perustumattomien teknologioiden roolia investointituessa. Valitettavasti tukea voivat hakea myös biopolttoaineiden valmistajat. Biopolttoaineet eivät ole hiilineutraaleja.

”Valtaosa kivihiilen poltosta loppuu vuoteen 2025 ja investointituen korotus vauhdittaa tätä. Myös turpeesta luopujille tulisi kohdistaa vastaava investointituki ja varmistaa näin, että fossiilisia polttoaineita ja turvetta ei korvata polttamalla puuta”, sanoo suojeluasiantuntija Hanna Aho.

Luonnonsuojeluliitto on tyytyväinen myös siihen, että kiinteistöverolain osittaisuudistuksella varmistetaan luonnonsuojelualueiden verovapaus.

”Tämä on vanha käytäntö, mutta viime vuosina monet yksityisiä luonnonsuojelualueita perustaneet ovat saaneet kiiinteistöverolippuja. Hallitusohjelmaan sisältyvä lakimuutos selventää tilannetta ja tukee vapaaehtoista luonnonsuojelua”, erityisasiantuntija Tapani Veistola sanoo.

Budjettiehdotus ei sisällä vielä hallituksen elvyttäviä tulevaisuusinvestointeja. Elvytysinvestoinneista keskustellaan lähiviikkoina, ja ne sisällytetään osaksi lopullista budjettiesitystä. Luonnonsuojeluliiton mielestä kestävän elvytyksen ja hallitusohjelman tulevaisuusinvestointien rahat on turvattava. Lisäksi Suomen ja EU:n ympäristötavoitteita pitää toteuttaa EU-rahastojen valmistelussa.

Ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi on tärkeää vahvistaa myös ympäristöhallinnon ja -järjestöjen toimintaedellytyksiä.

 

Lisätietoja:

Harri Hölttä, puheenjohtaja, p. 040 722 9224, harri.holtta(a)sll.fi

Hanna Aho, suojeluasiantuntija, p. 040 628 9495, hanna.aho(a)sll.fi (ilmasto, energia)

Paloma Hannonen, suojeluasiantuntija, p. 050 532 3219, paloma.hannonen(a)sll.fi, (metsät ja suot)

Tapani Veistola, erityisasiantuntija, puh. 040 061 5530, tapani.veistola(a)sll.fi

 

Jaa sosiaalisessa mediassa