Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Budjettiriihi tulee – tehdäänkö talouden elvytys kestävästi?

Sanna Marinin hallitus on vastaamassa koronan aiheuttamiin talousvaikutuksiin syyskuun budjettiriihessä. Luonnonsuojeluliiton luontovetoomus kirittää hallitusta elvyttämään taloutta ympäristön kannalta kestävästi, kirjoittaa Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Hanna Aho.

Kuva: Ansel Siegenthaler

Koronakevät sai suomalaiset viettämään enemmän aikaa luonnossa. Neljännes suomalaisista kokee luontosuhteensa kehittyneen myönteisesti, selviää luontosuhdebarometrista. Kesän aikana olemme nauttineet lähimatkailusta ja kotimaan luonnosta.

Luonnon arvon soisi heijastuvan myös syksyn politiikkaan, sillä ympäristökriisi ei ole kadonnut minnekään. Ekologisesti kestävä talouden elvytys on saanut laajaa kannatusta esimerkiksi Maailmanpankilta ja Euroopan komissiolta. Käytännön toimia on nähty esimerkiksi Ranskassa, Islannissa ja Uudessa-Seelannissa. Hetemäen työryhmä suositteli keväällä, ettei merkittävälläkään työllisyyttä tukevalla hankkeella saisi olla huomattavia kielteisiä vaikutuksia ilmastoon, luonnonvarojen käyttöön tai luonnon monimuotoisuuteen. Myös eduskunnan ympäristövaliokunta on kannattanut tätä lähestymistapaa.

Pääministeri Sanna Marinin hallitus on sitoutunut elvyttämään taloutta kestävästi ilmastotavoitteita ja luonnon monimuotoisuutta tukien, mutta päätyi silti neljännessä lisätalousarviossa tukemaan jättisellutehdasta ja lentoliikennettä. Vaikka lisätalousarviossa oli tärkeitä investointeja raiteisiin, lämmityksen päästövähennyksiin ja metsien suojeluun, periaate siitä, ettei ympäristöä vahingoiteta missään päätöksissä, unohtui. Pelkästään Kemin jättisellutehtaan infrastruktuuri sai seitsemän kertaa enemmän rahaa (156 miljoonaa) kuin metsiensuojelu yhteensä (20 miljoonaa). Tehdashankkeen toteutuminen uhkaa sekä metsäluontoa että hiilinieluja.

Syyskuun budjettiriihestä on tulossa hallituksen näytön paikka. Jatkuuko elvytyspolitiikka ristiriitaisena? Satsataanko ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun riittävästi? Puuttuuko hallitus ympäristölle haitallisiin tukiin, kuten turpeen lähes 200 miljoonan euron verotukeen? 

Kyselytutkimusten mukaan suomalaiset kannattavat ilmastotoimia ja luonnonsuojelua, ja lähes 8000 suomalaista on allekirjoittanut Luonnonsuojeluliiton vetoomuksen luonnon ja kestävän elvytyksen puolesta. Kiitos kaikille allekirjoittajille! Luontovetoomus luovutetaan valtiovarainministeri Matti Vanhaselle maanantaina 10.8. juuri ennen valtiovarainministeriön talousarvioehdotuksen julkaisua. Nyt on viime hetket allekirjoittaa vetoomus ja kirittää hallitusta elvyttämään kestävästi.

Paluuta vanhaan ei ole, vaan meidän täytyy rakentaa aiempaa parempi Suomi, joka vastaa nykyajan suurimpiin, ihmiskuntaa koskettaviin kriiseihin: ilmaston kuumenemiseen ja luonnon köyhtymiseen.

Hanna Aho

Kirjoittaja on Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija

Lisätietoja

Ilmastoasiantuntija Hanna Aho

Jaa sosiaalisessa mediassa

Allekirjoita luontovetoomus!

Vaadi kanssamme, että koronaviruksen jälkeisellä talouden elvytyksellä suojellaan ilmastoa, vesistöjä ja luontoa. Me valitsemme terveellisen ja turvallisen tulevaisuuden.

Siirry allekirjoittamaan