Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Soiden ennallistamisen tilannekatsaus #2

Julkaistu alunperin Hiilipörssin verkkosivuilla nimellä ”Hiilipörssin osavuosikatsaus 2” 27.6.2020. Lue tästä Hiilipörssin nykytilanteesta 

Lahjoitukset

Hiilipörssiin on lahjoitettu toukokuun loppuun mennessä huikeat miljoona euroa, joilla tulemme ennallistamaan yli 1250 hehtaaria suota. Iso kiitos kaikille tämän mahdollistaneille yksityisille lahjoittajille, organisaatioille ja yrityksille!

Kohdekuulumiset

Valmiina on neljä kohdetta, noin 220 hehtaaria (Pekkasuon ensimmäinen osa, Kempas, Jyrkyli ja Kiimasuo) ja suunnittelussa tai työn alla on 12 kohdetta, noin 1030 hehtaaria. Leuto talvi laittoi suunnitelmat uusiksi joillakin kohteilla. Joutenneva-Tummunnevalle ja Juutinsuolle ei päässyt konetöihin suon pintaa vahvistavan roudan ja suota suojaavan lumen puutteen vuoksi. Onneksi tilanne ei ollut yhtä paha kaikkialla, kevään aikana saimme konetyöt valmiiksi Kempaksella ja Iin Pekkasuon yksityismaalla.

Paljon saimme aikaan myös Puolangan Palopajukosuolla, jossa ehdimme juuri ja juuri konetöihin ennen roudan sulamista. Pekkasuon ennallistaminen viimeistellään rakentamalla patoja talkootöinä suon herkemmässä osassa. Kempaksella ennallistamisen seurannan yhteydessä havaittiin täydennystarpeita, jotka on alustavasti suunniteltu toteutettavaksi syksyllä kun on kuivaa ja lintujen pesintäaika ohi. Palopajukonsuolla ennallistaminen jatkuu vielä suunnitellusti loppuvuodesta jos kelit sallivat.

Suunnitteluvaiheessa ovat Muonion Isovuoma, Kuivaniemen Isohillikko ja Pekkasuon valtion maiden osat, Miehikkälän Savansuo, Tuupovaaran Kyhönsuo ja Laatikka, Siuntion kohteet sekä Kajaanin Syväjoensalo. Jos elokuussa on tarpeeksi kuivaa, jotta soille päästään konetöihin, ennallistaminen alkaa mahdollisesti Syväjoensalolla, Tuupovaaran kohteilla sekä Savansuolla.

Savansuosta, Isovuomasta ja Palopajukonsuosta saatte lukea tarkemmat kuvaukset lähitulevaisuudessa.

Koronakevät

Kesälle ja syksylle suunniteltujen talkoiden osalta olemme yhä odottelevalla kannalla koronatilanteen vuoksi. Talkoita oli suunniteltu ainakin Pekkasuolle ja Heivävedelle, kerromme lisää heti kun tiedämme enemmän.

Poikkeuksellinen kevät näkyi myös lahjoitusten vähentymisenä. Toukokuussa teimme somekampanjan, jossa esiteltiin viisi syytä ennallistaa soita.

Yritysyhteistyö

Yritykset ovat rohkeasti lähteneet tekemään konkreettisia ilmastotekoja kanssamme. Uusia yhteistyökumppaneita keväältä ovat Panda, Lumene ja Pori Jazz. Yhteistyökumppaniemme kampanjat näkyvät juuri nyt vahvasti eri medioissa.

Yrityspuolella Hiilipörssi on alkuvuoden työstänyt tuote- ja palvelukonseptia. Syksyn aikana pääsemme esittelemään tarkemmin palveluamme, jossa myös yritysten päästölaskennalla on roolinsa.

Soiden ennallistamisen vaikutukset

Hiilipörssinkin rahoittama Luontopaneelin selvitys soiden ennallistamisen vaikutuksista ilmastoon ja monimuotoisuuteen julkaistaneen alkukesästä. Hiilipörssissä olemme myös tehneet omaa selvitystyötä ennallistamisen vaikutuksista erityisesti ilmastoon ja vaikka työmme on kesken, niin näyttää siltä, että ennallistaminen on ilmastomielessä kannattavaa pitkällä aikavälillä toteutuvien hyötyjen vuoksi.

Selvitystyö ennallistamisen hyödyistä ja vaikutuksista on olennainen osa Hiilipörssin tuotteistamisprosessia.

Jaa sosiaalisessa mediassa