Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Suomi ja ym­pä­ris­tö­jär­jes­töt tapasivat keskustellakseen ylikalastuksen lopettamisesta

Suomi on Euroopan unionin puheenjohtajamaana vastuussa siitä, saavutetaanko EU:n tavoite ylikalastuksen lopettamisesta vuonna 2020 vai ei.

Kuva: Ivana Cajina/Unsplash

EU:n ministerit päättävät Brysselissä 16.–17. joulukuuta muun muassa Koillis-Atlantin ja Pohjanmeren kalastuskiintiöistä. Siksi Suomen luonnonsuojeluliitto ja Fisheries Secretariat järjestivät tapaamisen maa- ja metsätalousministeriön sekä kansainvälisten ympäristöjärjestöjen kanssa.

Mukana olivat Suomen luonnonsuojeluliitosta erityisasiantuntija Tapani Veistola, Fisheries Secretariasta Lindsay Keenan, Pewistä Andew Clayton ja Oceanasta Javier Lopez. Ministeriötä edustivat erityisavustaja Teppo Säkkinen ja kalatalousjohtaja Risto Lampinen. Veistola kiitti ministeriötä tapaamisen järjestymisestä keskellä EU-puheenjohtajuuden kiireitä. Clayton tuli kokoukseen Lontoosta ja Lopez Madridista, mikä osoitti asia olevan järjestöille erittäin tärkeä.

Kokouksessa Lindsay Keenan kiitti Suomea työstä lokakuun ministerineuvoston puheenjohtajana. Vaikka järjestöt olivat kriittisiä joitakin Itämeren kalastuskiintiöitä kohtaan, Suomi toi puheenjohtajamaana esiin kalastuksen kestävyyden ja EU:n yhteisen kalastuspolitiikan vaatimuksia.

Suomella on kalastuskiintiöitä vain Itämerellä, jonka kalastuksesta päätettiin lokakuussa. Joulukuun kokouksessa on kyse EU:n yleisen edun ajamisesta.

Joulukuun neuvoston valmistelutilanne on se, että Euroopan komissio esittää joillekin kalalajeille tutkijoiden suosituksia suurempia kalastuskiintiöitä. Osa ongelmista liittyy sivusaaliiseen eli siihen, että yhtä runsasta kalalajia pyydettäessä tulee saaliiksi muitakin, uhanalaisempia lajeja.

Viime vuosien neuvostoissa neuvotteluja on käyty pikkutunneille asti, ja loppua kohden on taivuttu kompromisseihin. Järjestöjen mielestä tällaiseen ei pidä nyt suostua.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepällä ja hänen joukkueellaan on paljon tekemistä siinä, että keskustelu pysyy kestävyyden ja EU:n ylikalastuksen lopettamisen aikatauluissa.

Yleisötilaisuus Helsingissä 29.11.

Keskustelu kalastuksen, meriluonnon ja ilmastokriisin yhteyksistä jatkuu perjantaina 29. marraskuussa yleisötilaisuudessa Helsingissä. Luonnonsuojeluliitto ja Fisheries Secretariat ovat kutsuneet professori Rashid Sumailan British Columbian yliopistosta esittelemään hänen tuoretta ja kiiteltyä julkaisuaan Ending Overfishing Can Mitigate Impacts of Climate Change.

Raportin mukana “ylikalastus ja ilmastonmuutos eivät ole toisiaan poissulkevia ongelmia, joita pitäisi käsitellä erikseen”. Molemmat vaikuttavat meriluontoon sekä sen tuottamiin hyödykkeisiin ja palveluihin. Ylikalastuksen lopettaminen auttaa meriluontoa sopeutumaan ilmastokriisiin ja toipumaan siitä.

Professori Rashid piipahtaa Helsingissä 29. marraskuuta matkallaan Kanadasta Ilmastosopimuksen osapuolikokoukseen COP 25:een, joka järjestetään Madridissa. Ilmastokriisin yhteys meriin on COP 25:n yhtenä aiheena aiemmin tänä syksynä julkaistun raportin takia.

Ilmoittaudu tilaisuuteen täällä.

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lahjoita Suomen luonnolle!

Turvataan yhdessä ainutlaatuinen luontomme ja sen monimuotoisuus tuleville sukupolville. Yleislahjoitukset ohjataan ajankohtaisimpaan ja kiireellisimpään suojelutyöhön.

Tee kertalahjoitus Suomen luonnolle