Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Sa­kaa­li­ää­nes­tys huipensi vaalikauden

Kultasakaali, eli oikeammin euroopansakaali, on levinnyt nopeasti Kaakkois-Euroopasta Viroon asti. Sitä ei ole vielä nähty Suomessa. Silti maa- ja metsätalousministeriö (MMM) esitti sitä metsästyslakiin riistalajiksi, jotta sitä pääsisi metsästämään heti, kun laji leviää Suomeen.

Anubis oli egyptiläisten sakaalipäinen jumala. Kuva: Metropolitan Museum of Art (CC0)

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta vihasi sakaalia vielä MMM:ääkin enemmän. Valiokunnan enemmistön ja hallituspuolueiden mielestä sakaali on niin haitallinen vieraslaji, että se pitää hävittää kokonaan. Metsästyslain lajina sitä koskisi kuitenkin kestävän käytön periaate. Siksi valiokunta hylkäsi hallituksen esityksen tältä osin.

Tästä syntyi erikoinen tilanne. Koska valiokunta hylkäsi mietinnössään asiaan liittyneen metsästyslain muutosesityksen, nykyinen oikeustila jäi voimaan. Salakuljetettu lemmikkisakaali on vieraslasjailaissa, kuten nytkin – mutta itsekseen tänne kävelevä sakaali on luonnonsuojelulailla rauhoitettu!

MMM ja Suomen Metsästäjäliitto yrittivät epätoivon vimmalla valistaa kansanedustajia tästä ristiriidasta. Heidän näkökulmastaan tässä ei pitänyt käydä näin.

Mutta hallituspuolueet äänestivät täysistunnossa uskollisesti valiokunnan lausunnon puolesta, eli hallituksen esitystä vastaan. Farssin huipensi se, että osa oppositiosta äänesti hallituksen alkuperäisen esityksen, eli sakaalin metsästyksen, puolesta hallituspuolueita ja valiokunnan mietintöä vastaan.

Vain yksi taho tuli tästä kaikesta iloiseksi: Suomen luonnonsuojeluliitto! Liitto esitti valiokuntalausunnossaan, että sakaali pysyy rauhoitettuna lajina luonnonsuojelulain puitteissa. Ei ole oikein panna meille luontaisesti leviävää lajia metsästettäväksi ennen kuin sitä on edes nähty. Vielä ei edes tiedetä, pärjääkö se meillä vai ei.

Tämän erikoisen näytelmän jälkeen voi vain sanoa, että sakaalilla täytyy olla jumalallista suojelusta.

Tapani Veistola
Kirjoittaja on Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija.

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa