Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Uhanalaiset vaelluskalat tarvitsevat kalastuslain muutosta

Hallitus päättää keskiviikkona viimeisistä lakiesityksistään. Luonnonsuojeluliiton mielestä kalastuslain muutos kannattaisi hyväksyä, jotta uhanalaisten vaelluskalojen salakalastusta voisi ehkäistä menettämismaksulla jo ensi kesänä.

Kalastuslakiin on esitetty sanktiomaksua sille, joka pyytää lainvastaisesti lohen, järvilohen, ankeriaan, nahkiaisen, taimenen, harjuksen, nieriän tai siian vaeltavan kannan yksilön. Salakalastajan pitäisi korvata valtiolle se arvo, joka kalalla lajinsa edustajana on. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella säädettäisiin tarkemmin mainittujen kalalajien ohjeellisista arvoista. Luonnonvarakeskus valmistelee tätä hinnastoa.

Vastaavat pykälät ovat olleet jo vuosia luonnonsuojelulaissa ja metsästyslaissa. Niiden piti tulla myös kalastuslakiin jo vuonna 2014, mutta silloin valvonnan tehostamispykälien tekemiseltä loppui aika.

Sanktiomaksu olisi rikoksia ennalta ehkäisevä. Se auttaisi tuomioistuimia myös suhtautumaan vakavasti uhanalaisten vaelluskalojen suojeluun. Esimerkiksi laulujoutsen maksaa 2018 euroa ja saimaannorppa 9755 euroa. Kaloista kalliimmaksi voisi tulla sukupuuttovaarassa oleva järvilohi.

Maa- ja metsätalousministeriö esitti syksyllä kalastuslakiin monia muitakin muutoksia. Ministeri Jari Leppä kertoi kuitenkin viime viikolla kalastuslakipäivillä, että hän jättää lausuntokierroksella kiistoja aiheuttaneet pykälät pois. Esimerkiksi verkkoja koskeva muutosesitys sai laajaa vastustusta Luonnonsuojeluliitosta vapaa-ajankalastajiin. Menettämisseuraamuksen lisäksi maa- ja metsätalousministeriö esittää muutoksia nyt vain Ylä-Lapin kalastusjärjestelyihin saamelaisten oikeuksien parantamiseksi.

Kokoomuksessa on ollut toiveita kalastuslain muutosten pitemmästä valmistelusta. Kalastuslain avaamisesta ei oltu sovittu hallitusohjelmassa. Toisaalta kansanedustaja Saara-Sofia Sirén totesi Verkkouutisissa: ”Esimerkiksi ehdotus menettämisseuraamuksen lisäämisestä kalastuslakiin on erittäin kannatettava. Se parantaisi uhanalaisten kalakantojen suojelua salakalastukselta.”

Jos hallitus saisi hyväksyttyä esityksen keskiviikkona, vaelluskaloja turvaavat ohjeelliset arvot saataisiin voimaan ensi kesäksi. Muuten asia menee vaalien yli ja viivästyy vuodella.

 

Tapani Veistola
Kirjoittaja on Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija

Jaa sosiaalisessa mediassa