Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Pre­si­den­tin­vaa­leis­sa­kin ilmasto lämpenee

Kuvakollaasin lähde: Ehdokkaiden vaalimateriaalit

Ylen vaalikoneessa väitteeseen ”Suomen on torjuttava ilmastonmuutosta vaikka siitä olisi taloudelle haittaa” yhtyy enemmistö ehdokkaista.  Tuula HaatainenPekka HaavistoMerja KyllönenSauli Niinistö ja Matti Vanhanen ovat täysin samaa mieltä, ja Paavo Väyrynenkin jokseenkin samaa mieltä. Vain Laura Huhtasaari ja Nils Torvalds asettuu ajatusta vastaan.

Myös erikseen kaikkein tärkeimpiä asioita kysyttäessä Haatainen, Haavisto, Kyllönen, Niinistö ja Vanhanen nostavat esiin ilmastonmuutoksen. Tärkeysjärjestyksessä ensimmäiseksi sen asettaa Niinistö, joka on nostanut ”luonnonrauhan” ja sen ulottuvuutena ilmastonmuutoksen muutoinkin yhdeksi vaaliteemakseen.

Vapaa-ajalla lähinnä sydäntä on Haavistolla luonnossa liikkuminen, Kyllösellä luonto, Torvaldsilla luonto Turun saaristossa ja Lapissa sekä Vanhasella ulkoilu.

Vaalitutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta on pistänyt merkille myös muutoksen.

”Selvästi ilmasto on noussut tällä vuosikymmenellä yleisellä poliittisella agendalla niin korkealle, että se tulee esiin kaiken tyylisissä vaaleissa.”

Borg muistuttaa, että ympäristö ei ole lähtökohtaisesti presidentinvaalien aihe. Tasavallan presidentille ei ole nimetty suoraan ympäristöön liittyviä tehtäviä. Ulkopolitiikkaa hoitaessaan presidentti kohtaa kuitenkin maailman johtajia – ja keskusteluihin on noussut myös ilmastonmuutos.

”Asia tulee väkisinkin esiin presidenttien välisissä tapaamisissa, vaikka se ei kuulu presidenttimme varsinaiseen toiminnalliseen rooliin”, tutkija selventää.

Borg arvioi, että Vihreän liiton nousu viime kuntavaaleissa herätti puolueet. Ympäristöstä on tullut koko valitsijakunnassa entistä tärkeämpi teema. Nuoria ja koulutettuja ikäluokkia kiinnostaa yhä enemmän vastuulliset kulutustottumukset ja kasvissyönnin tapaiset asiat. Ja puolueet pitävät juuri arjen tasolla tapahtuvia muutoksia tärkeinä.

”Toiminnalliset muutokset kertovat arvomuutoksista. Ne ovat aina merkittäviä”, Borg opastaa puolueiden ajattelutapaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa