Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Suomen luon­non­suo­je­lu­liit­to vei ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­ri Tiilikaiselle laatikollisen tuhoutuvaa suota

Luonnonsuojeluliitto vei ministerille huolensa Suomen soista ja palan pian tuhoutuvaa Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen rajalla sijaitsevaa Kaitasuota. Samalla Luonnonsuojeluliitto avasi julkisen vetoomuksen soiden pelastamiseksi.

Pala Kaitasuota luovutetaan ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle.
Pala Kaitasuota luovutetaan ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle.

Urjalan ja Humppilan rajalla sijaitseva, valtakunnallisesti arvokkaaksi luokiteltu Kaitasuo ehdittiin jo valita suojeltavaksi soidensuojelun täydennysohjelmassa. Kun täydennysohjelma pysäytettiin 2014, Kaitasuo jäi ilman lain suojaa. Nyt sekä turveyhtiö Vapolla että Viipurin Turve ja Multatehtaalla on lupa suon turpeen kaivamiseen.

Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirin aluesihteeri Juho Kytömäki on seurannut läheltä Kaitasuon vaiheita.

”Olemme tehneet vuosikausia töitä Kaitasuon pelastamiseksi. Hulluksi tilanteen tekee se, että Kaitasuo on valtakunnallisesti arvokas suo, joka oli jo pelastumassa. Vuonna 2014 kuitenkin silloinen kokoomuksen ympäristöministeri perui soidensuojelun täydennysohjelman viime metreillä. Tämä tarkoitti, että Kaitasuo ja monet muut arvokkaat suot jäivät vaille lain suojaa”, Kytömäki sanoo.

Kaitasuon kohtalo kuvastaa suomalaisen suoluonnon ahdinkoa, johon nyt avattu vetoomus yrittää tuoda parannusta. Etelä-Suomen suoluontotyypeistä 77 % on uhanalaisia ja silmälläpidettäviä 19 %. Näistä suurin osa on erilaisia korpia ja lettoja. Säilyviksi on luokiteltu ainoastaan 4 % Etelä-Suomen suoluontotyypeistä. Pohjois-Suomenkin suotyypeistä vain 38 % on arvioitu säilyviksi.

”Haluamme viedä päättäjille terveiset, että suot tarvitsevat edelleen suojelua. Vaadimme soidensuojeluohjelman toteuttamista loppuun, turpeen kaivamisen lakkauttamista vuoteen 2025 mennessä sekä soiden ojittamisen tukien lopettamista. Kaikki soiden ystävät voivat nyt lähettää terveisensä päättäjille allekirjoittamalla vetoomuksen osoitteessa soidenpuolesta.fi”, kertoo luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Paloma Hannonen.

Vetoomus avautui torstaina 30.11. ja se löytyy osoitteesta soidenpuolesta.fi

Kaitasuon matka ministeri Kimmo Tiilikaiselle:

Ministeri Tiilikaisen tervehdys soiden ystäville suon luovutuksen jälkeen:

Lisätietoja

Ympäristöpäällikkö (sidosryhmäyhteistyö, poliittinen vaikuttamistyö ja analyysi, teemoista mm ekologinen kompensaatio, ennallistamisasetus sekä viheät väitteet) Paloma Hannonen

Jaa sosiaalisessa mediassa