Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Keski-Suomessa reippaasti yhteistoimintaa vesien suojelemiseksi

Vesistölähettiläs -blogissa seurataan, kuinka Luonnonsuojeluliiton uusi vesistölähettilästoiminta käynnistyy ja kehittyy. Bloggaajana on Mervi Saukko joka työskentelee vesistölähettiläänä Saarijärven reitillä Keski-Suomessa.
Kyyjärvi on etenkin Pekkasenjoen puolelta erittäin matala ja rehevä. Kuva: Mervi Saukko

Väistämätön tapahtuu. Syksy ja pimenevät yöt saapuvat. Tänä vuonna Keski-Suomessakin jäätiin odottamaan kesää. Viileässä kesässä oli hyvät puolensa maastossa liikkumisen kannalta. Soilla oli poikkeuksellisen vähän hyttysiä, eivätkä paarmatkaan kiusanneet. Purojen ja ojien ylityksissä, kaatuneilla rungoilla tasapainoillessa noussut hiki viileni kivasti iholle. Vesistölähettilään verkkokalvolle on piirtynyt Kyyjärven valuma-alueen purot, suot ja metsät, joita olemme maastokauden mittaan kartoittaneet.

Syksy toi tullessaan yhteisiä tapahtumia Freshabit LIFE IP -hankkeen yhteistyökumppaneiden kanssa. Saarijärvellä pidetyssä kokouksessa pääsimme kuulemaan, mitä kaikkea hankekumppanimme ovat tehneet vesistöjen hyväksi Keski-Suomen alueella. Pian kaksi vuotta kestäneen hankkeen aikana on muun muassa tehty kunnostussuunnittelua lintuvesille (Keski-Suomen Ely-keskus), tutkittu vesistöjä ihmisen hyvinvoinnin lähteenä (Blue Care -toiminta, Luonnonvarakeskus) ja kerätty tietoa Konnevedellä ja Puruvedellä vesistömallinnuksia varten (Jyväskylän YliopistoSuomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Geologian tutkimuskeskus ja Metsähallitus). Hietaman ja Leuhun kalateiden rakentamista kohden edetään hitaasti mutta varmasti (Vattenfall).

Täällä Kyyjärvellä Metsäkeskus esitteli Pekkasenjoen valuma-alueelle tehtävää vesienhoidon suunnitelmaa maastokäynnillä ja tiedotustilaisuudella. Saimme houkuteltua tilaisuuteen lähes kymmenen kiinnostunutta maanomistajaa – tosin tämä on vain 5% alueen maanomistajista, joten yritämme tavoittaa vielä suuremman joukon tehokkaalla tiedottamisella. Toimintaryhmäläisten osaamisesta on nyt hyötyä, sillä heidän tehtävänään on mitata näkösyvyyttä, happamuutta, sähkönjohtokykyä ja lämpötilaa Pekkasenjoen suistossa ja muissa valuma-alueen tärkeissä kohdissa.

Freshabit-hankkeessa tuotetaan myös ympäristökasvatusmateriaaleja, joita voimme hyödyntää toiminnassamme. Mainitsemisen arvoisia ovat etenkin WWF:n kehittämät mobiilioppimateriaalit Suuri rantaseikkailu alakoululaisille ja Vesistömysteeri yläkoululaisille. Toimintaryhmäämme liittynyt peruskoulun opettaja voi ilahduttaa oppilaitaan näillä peleillä, jotka opastavat koululaisia tutustumaan vesiluontoon.

Luonnonsuojeluliiton oma ylpeyden aihe Vesistöopas valmistui juuri, ja olemme saaneet sen käyttöömme myös Kyyjärvelle – sekä toimintaryhmän jäsenille, että kunnankirjastoon kaikkien saataville. Oppaan avulla lukija pääsee tutustumaan monimuotoisiin vesistöihimme ja niiden eliöstöön, sekä oppii havainnoimaan lähivesistöissä tapahtuvia muutoksia. Sähköinen opaskirja on vapaasti hankekumppaneidemme ja kaikkien suomalaisten käytettävissä.

Jatkohaasteena toimintaryhmässä on, kuinka saamme järvellä tehdyt mittaukset ja havainnot siirtymään Järviwikiin havaintokorteiksi. Saamme varmasti ohjausta suoraan hankekumppaniltamme, Suomen ympäristökeskukselta, joka vastaa Järviwikin ylläpidosta ja kehittämisestä. Suuren hankkeen rikkaus on laajalle leviävä yhteistyö, jonka tuloksia osataan hyödyntää kaikkien kumppaneiden kesken.

Mervi Saukko

Kirjoittaja on vesistölähettiläs Freshabit-hankkeessa

 

Jaa sosiaalisessa mediassa