Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Metsät ovat sielumme maisema

Vaalikoneissa ja suurissa vaalikeskusteluissa ei luonto näy oikeastaan lainkaan. Tai jos näkyy, se on automaattisesti asetettu vastakkain työpaikkojen ja elinkeinojen kanssa. Kuitenkaan maailmassa, jossa taivaan alla on vain tyhjää, ei kukoista yksikään elinkeino. Elämämme rakentuu luonnolle, sen toiminnalle ja sen tuotteille. On hämmentävän lyhytnäköistä rakentaa maailmaa huomioimatta tätä.

Hömötiainen. Kuva: Ville Heikkinen / Vastavalo
Kuva: Ville Heikkinen / Vastavalo

Luonto ei näy kunnallisvaalikeskusteluissa. Silti ihmisille lähimetsät, yhteiset rakentamattomat rannat ja hillasuot ovat tärkeitä. Ne ovat sydämen asia. Niihin kiteytyy kotiseuturakkaus ja niistä lauletaan maakuntalauluissa. Kun valitsee ehdokasta, kannattaa valita ihminen, joka puolustaa näitä asioita. Ei vain sanoina vaan tekoina.

Luonnon huomioiva kaavoitus säilyttää meille rakkaan luonnon, luonnon monimuotoisuuden ja lähiluonnon virkistysarvot. Vastuulliset kunnat luopuvat avohakkuista ja kohdentavat metsänhoitoa siten, ettei virkistysmetsien luontoarvot ja maisema kärsi. Myös kunnilla on omistuksessaan lajeille arvokkaita alueita.

Metsät ovat meille muutakin kuin puita. Niin paljon enemmän kuin kuutioita ja kantohinta

Olisikin tärkeää, että jokainen kunta perustaisi alueelleen vähintään yhden uuden luonnonsuojelualueen seuraavien neljän vuoden aikana. Siten rakennetaan myös tietä kohti Suomen kansainvälistä tavoitetta suojella 17 % elinympäristöistään.

Joitain päiviä sitten törmäsin erään ihmisen kokemukseen oman tärkeän metsänsä menettämisestä:

”Ensin lähti mökkimaisema, se mitä tuijotetaan laiturin päästä ja se mikä on juhannuskokon taustakuvana. Rumahan se avohakkuu on, varsinkin tuommoisella järvenrantakukkulalla, mutta ajattelin että omistajalle on varmaan tullut rahapula.

Sitten lähti vierustontilta risut ja pusikot, ja koetin ajatella auringonvaloa ja hyttysten puutetta.

Mutta nyt: Metsähallitus on tuhonnut koko lähimetsän. Mökin takana on hakkuuaukea, josta pohjoistuuli pääsee puhaltamaan. Mökkipolun varsi on tyhjä ja avara, kuusikon hämärä taikametsä kokonaan kadonnut.

Ei ole minun metsä, ei edes minun mökki. Mutta on lasteni tärkein luonto ja nyt itkettää. Appiukko lohdutti, että 60 vuotta sitten näky oli samanlainen. Eli eläkeiässä lapseni voivat ehkä sitten lapsenlapsilleen näyttää ne samat hämärät taikametsät.

Nyt olen sanaton.”

Metsät ovat meille muutakin kuin puita. Niin paljon enemmän kuin kuutioita ja kantohinta. Metsät ovat sielunmaisemaa, hiljentymisen paikka. Kunnallisvaaleissa on mahdollisuus vaikuttaa siihen, että kuntien taikametsät säilyvät myös tulevaisuudessa.

Paloma Hannonen
Kirjoittaja on Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija

Jaa sosiaalisessa mediassa