Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Norppabongarit opastavat oppilaita saimaannorpan elämän saloihin

Norppatuotteistaan tunnettu Hito hyvä bongasi tarunhohtoisia norppia Saimaalla kesällä 2015 ja teki seikkailuistaan elokuvan. Nyt Suomen luonnonsuojeluliitto ja Hito hyvä valjastavat elokuvan ympäristökasvatusmateriaaliksi.

”Saimaannorppa on mystinen eläin, lähestulkoon Loch Nessin hirviöön verrattava taruolento. Voiko Saimaassa oikeasti elää lähes ihmisen kokoinen hylje – vieläpä useita? Valokuvia norpasta on kuitenkin vain muutamalla ammattikuvaajalla.”

”Huhujen mukaan norpille kolataan talvella lumesta pesiä järven jäälle. Väitetään myös, että norpat aistivat kalojen liikkeitä viiksillään. Mistä oikein on kyse?”

Näistä lähtökohdista lappeenrantalainen Hito hyvä lähti bongaamaan tarunhohtoisia norppia Saimaalle kesällä 2015. Syntyi noin 20 minuutin mittainen dokumenttielokuva, jonka takana ovat ohjaaja Lauri Aapro sekä hito hyvät näyttelijät Samu Koskinen ja Arttu Muukkonen.

”Purjehdus- ja kuvausreissu Saimaalle oli elämys meille kaikille. Oli helpompi ymmärtää ja bongata norppaa sen luontaisessa elinympäristössä. Se, löysimmekö Saimaan alkuperäisasukkaita, selviää dokumentista”, kertovat Muukkonen ja Koskinen.

Elokuva sai ensi-iltansa ulkoilmaleffanäytöksessä syksyllä 2015. Innostuneen vastaanoton saanut elokuva on nyt valjastettu ympäristökasvatusmateriaaliksi yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa.

Norppabongareiden seikkailuista syntynyt aineisto sopii erityisesti yläkouluikäisille, mutta on hauska tapa tutustua saimaannorpan elämään myös muillekin. Se on suunniteltu 45 minuutin mittaiselle oppitunnille siten, että ensin katsotaan huumorilla höystetty dokumenttielokuva, jossa norpanbongaajat lähtevät etsimään Saimaalta norppia. Dokumenttia katsellessaan oppilaat vastaavat norppa-aiheisiin monivalintakysymyksiin, joiden oikeat vastaukset käydään läpi elokuvan jälkeen. Lopuksi opittuja asioita voi vielä testata Kahoot-mobiilipelillä.

Liitteenä kuva norppabongarikolmikosta Saimaan vesillä (kuva: Hito hyvä).

Aineisto ja ohjeet

Aineisto ja ohjeet löytyvät täältäAineisto löytyy myös MAPPA-materiaalipankin kautta hakusanalla saimaannorppa: www.mappa.fi

Lisää norppa-aiheista ympäristökasvatusmateriaalia

Suomen luonnonsuojeluliitto on tehnyt myös paljon muuta saimaannorppaan liittyvää ympäristökasvatusmateriaalia, jota löytyy liiton sivuilta täältä.

Lisätiedot

Kaarina Tiainen, saimaannorppakoordinaattori, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 530 3270
Arttu Muukkonen, toimitusjohtaja & norpanbongaaja, Hito hyvä, p. 050 4139 629

Jaa sosiaalisessa mediassa