Ympäristökasvatus on osa Luonnonsuojeluliiton tekemää suojelutyötä, jonka tavoitteena on tuoda lapsille tietoa ja elämyksiä heidän omasta lähiluonnostaan. Nykyiset lapset ja nuoret ratkaisevat norpan kohtalon tulevaisuudessa, joten ympäristökasvatus on tärkeässä roolissa myös norpan kannalta.

Sai­maan­norp­pa aiheena kiinnostaa

Luonnonsuojeluliiton norppatunnit ovat suosittuja kouluissa ja päiväkodeissa. Oppitunnilla esitellään saimaannorpan elämää ja suojelua monin eri tavoin. Samalla kerätään lasten kokemuksia ja ajatuksia Saimaasta ja sen omasta norpasta.

Kuva: Meeri Zembe

Saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen näyttää pienoismallin avulla, kuinka norppaemo synnyttää kuutin lumipesään. Kuva: Hanne Kosonen

Tunnin lopuksi lapset pääsevät tutustumaan oikeankokoiseen norppapehmoon, jonka päällä voi vaikka lepäillä. Kuva: Hanne Kosonen

Norppaoppitunnit

Luonnonsuojeluliitto pitää pyynnöstä norppaoppitunteja Saimaan alueen päiväkodeissa ja kouluissa. Norppaoppitunnin aikana tutustutaan saimaannorpan elämään ja Saimaan luontoon kuvien, äänien, videoiden ja rekvisiitan avulla. Tärkeässä osassa on myös oppilaiden omien norppakohtaamisten ja luontokokemusten jakaminen.

Tunnit räätälöidään aina ikäryhmien mukaan. Parhaiten norppatunnit toimivat silloin kun päiväkodeilla tai kouluilla on käynnissä omia Saimaa-aiheisia projekteja, joiden yhtenä osana luonnonsuojeluliiton norppa-asiantuntijoiden vierailut ovat. Norppaoppitunnit ovat päiväkodeille ja kouluille maksuttomia.

Luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen on vieraillut pyydettäessä erityisesti Etelä-Karjalan päiväkodeissa ja alakouluissa. Sen lisäksi norppaoppitunteja ovat pitäneet erityiset norppalähettiläät, jotka ovat järjestäneet laajempia koulukiertueita osana saimaannorppaan liittyviä hankkeita.

Norppatunnit ovat keränneet paljon kiitosta vierailujen kohteena olleilta kouluilta ja olemme saaneet usein kutsun tulla seuraavana vuonna uudestaan. Lapset ovat myös olleet ilahduttavan kiinnostuneita ja valveutuneita saimaannorppaan liittyvissä asioissa ja ovat kertoneet innokkaasti omista luonto- ja norppakokemuksistaan.

Vuosina 2019–2022 norppaoppitunnit järjestetään osana CoExist-hanketta. Hankkeessa tuotetaan myös uutta ympäristökasvatusmateriaalia. Ympäristökasvatustyö jatkuu vuosina 2022–2025 osana Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta.

Suomen luonnonsuojeluliiton norppalähettiläiden työtä ovat aiemmin tukeneet Tuuliaisen säätiö ja autovuokraamo Hertz. Hankkeen materiaaleja on tuotettu Nestorisäätiön tuen turvin. Lisäksi norppalähettilästoiminta on ollut osa Saimaannorppa-LIFE-hanketta. Hankkeessa tuotettiin myös opettajille tarkoitettua oheismateriaalia Saimaasta ja saimaannorpasta.

Kuutin synttäreillä yleisö pääsi kokeilemaan jumppaamista norpan tyylillä. Kuva: Hanne Kosonen

Kuutin synttärit -tapahtuma

Saimaannorpan kuutit syntyvät Nestorin päivän (26.2.) aikoihin. Iloisen perheenlisäyksen kunniaksi Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää helmikuun lopulla vuosittain lapsiperheille suunnatun Kuutin synttärit -tapahtuman, jossa on norppapuuhaa koko perheelle.

Syntyviä kuutteja on juhlistettu muun muassa askartelemalla onnittelukortteja, pelaamalla ja leikkimällä norppaleikkejä sekä jumppaamalla norpan tyyliin. Tapahtumassa on voinut tutustua myös norppaturvallisen Saimaa-katiskan rakentamiseen. Paikalla on tietenkin aina myös itse syntymäpäiväsankari, jolle lauletaan onnittelulaulu.

Idea Kuutin synttärit -tapahtumaan on saatu Venäjältä, jossa hieman vastaava juhla on järjestetty jo pidemmän aikaa. Suomessa Kuutin synttäreitä on juhlittu Lappeenrannassa vuodesta 2019 lähtien.

Norppaleirillä askarrellaan omat norppaviirit ja yövytään luonnon helmassa telttaillen. Kuva: Hanne Kosonen

Norppien askartelua das-massasta Norppaleirillä 2019. Kuva: Hanne Kosonen

Norppaleirit

Lapsille tarjotaan kesäisin norppatietoutta ja luontoelämyksiä noin viikon mittaisella norppaleirillä Saimaalla. Norppaleirit on tarkoitettu ensisijaisesti Saimaan alueella asuville ja mökkeileville, 7–11-vuotiaille lapsille.

Leirillä tutustutaan saimaannorpan elämään ja elinympäristöön. Lisäksi leirillä on liikuttu vesillä, retkeilty, tutkailtu luontoa, leikitty, taiteiltu, uitu ja saunottu, iltanuotiolla herkuttelua unohtamatta!

Leirien käytännön järjestelyistä vastaa Luonto-Liiton Savo-Karjalan piiri, joka on Luonnonsuojeluliiton nuorisojärjestö. Luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen on vieraillut joka kesä leirillä kertomassa saimaannorpasta ja vastailemassa lasten joskus visaisiinkin kysymyksiin norpasta.

 

Norppaleirien viettopaikat

  • 2022 Turponsaari, Pihlajavesi
  • 2021 Turponsaari, Pihlajavesi
  • 2020 Turponsaari, Pihlajavesi
  • 2019 Kongonsaari, Pihlajavesi
  • 2018 Turponsaari, Pihlajavesi
  • 2017 Turponsaari, Pihlajavesi
  • 2016 Turponsaari, Pihlajavesi
  • 2015 Huhtiniemi, Kolovesi
  • 2014 Huhtiniemi, Kolovesi

Laatokka-juhlassa 2014 kaikki saivat T-paidat ”Паруса Ладогн, Сайма, Байкала” (= Purjeet Laatokalla, Saimaalla, Baikalilla), ja joukkueet kokoontuivat lippuineen museon pihalle.

Laatokka-Saimaa-Baikal-yhteistyöprojektin Vera Kovalenko ja Kurkijoen museon johtaja Marina Petrova esittelevät Lahdenpohjan piirin ympäristökasvatusmateriaalia Kurkijoella 2019. Kuva: Hanne Kosonen

Suomalais-venäläinen ympäristökasvatusyhteistyö

Saimaa, Laatokka ja Baikal ovat suuria järviä, joille yhteistä on ainutlaatuinen pohjoinen luonto ja makean veden oma norppa. Jokaisen järven rannalla toimii joukko ihmisiä, jotka haluavat säilyttää alueen omaleimaisen luonnon ja kulttuurin myös tuleville sukupolville.

Suurten järvien ympäristökasvatusyhteistyö on alkanut Venäjällä vuonna 2008. Yhteistyö Luonnonsuojeluliiton kanssa alkoi vuonna 2012, jolloin Saimaan, Laatokan ja Baikalin suojelijat kokoontuivat Laatokan rannalle Kurkijoelle ja osallistuivat Lahdenpohjan piirin koululaisille järjestettyyn Laatokka-juhlaan.

Vuodesta 2012 lähtien Luonnonsuojeluliiton edustajat ovat vuosittain tutustuneet Lahdenpohjan piirin lapsille järjestettyyn luontoaiheiseen kilpailuun ja osallistuneet siihen liittyvään, toukokuussa järjestettävään Laatokka-juhlaan tuoden terveisiä Saimaalta ja saimaannorpalta. Vuonna 2019 pidettiin saimaannorppa-aiheisia oppitunteja Kurkijoen koulussa sekä yhteistyöseminaari Kurkijoen museossa.

Yhteistyössä tutustumme toistemme toimintaan, vaihdamme ideoita ja ajatuksia ja otamme soveltuvin osin toisiltamme toimivia käytäntöjä käyttöön. Lahdenpohjan piirin ympäristökasvattajat ja lapset ovat käyneet muutamia kertoja tutustumassa suomalaisten tapaan tehdä ympäristökasvatustyötä ja osallistuneet tapahtumiimme. Lisäksi olemme järjestäneet yhdessä ja erikseen näyttelyitä, joihin lapset molemin puolin rajaa ovat tehneet luontoaiheisia teoksia.

Tällä hetkellä yhteistyötä tehdään osana CoExist-hanketta. Toistaiseksi vierailut rajan yli eivät ole mahdollisia koronaepidemian takia.

Suositusta Norppatouhuja-vihkosesta julkaistiin uusittu painos vuonna 2021. Kuva: Hanne Kosonen

Saimaannorppa-koordinaattori (vuorotteluvapaalla 27.2.2023 asti) Kaarina Tiainen

Saimaannorppa

Saimaannorppa on maailman uhanalaisin hylje. Niitä ei elä missään muualla kuin Suomen Saimaalla, ja ne ovat välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Toimimalla nyt voimme vielä pelastaa sympaattisen hylkeemme!

Tutustu muuhun norppatyöhön