Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luonto hoitaa terveyttä – 5 faktaa luon­to­ter­vey­des­tä

Suurimmalla osalla meistä on kokemusperäistä tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista. Kukapa ei olisi havainnut, että luonnossa kulkiessa huolet ja murheet pienenevät, stressaantunut olo helpottaa ja mieli virkistyy. Luonnossa oleilun jälkeen olo voi olla kuin uudestisyntynyt. Monia luonnon terveysvaikutuksia on todennettu myös tieteellisin tutkimuksin.

Maaperä on täynnä ihmiselle hyödyllisiä maaperämikrobeja, jotka vahvistavat immuunipuolustusta. Kuva: Paul Stevens

1. Luonnossa oleskellessa sydämen syke hidastuu, verenpaine laskee ja stressitaso alenee. Vaikutukset saavutetaan jo muutamassa minuutissa. Pidempi viipyminen luonnossa syventää rauhoittumista ja rentoutumista.

2. Metsät elvyttävät tehokkaammin kuin puistomaiset viherympäristöt. Metsillä voikin olla merkittävää potentiaalia kansanterveyden edistäjinä ja sairauksien ehkäisijöinä. Joidenkin tutkimusten mukaan luonnosta ei tarvitse erityisesti pitää, jotta siitä voi saada terveyshyötyjä.

3. Kosketus monimuotoiseen luontoon ja erityisesti sen mikrobistoon vahvistaa immuunipuolustusta ja voi vähentää riskiä sairastua esimerkiksi astmaan ja allergioihin. Aikuistenkin immuunipuolustus vahvistuu maaperämikrobeista, mutta suurimmat hyödyt saadaan lapsena, jolloin immuunijärjestelmä on vasta kehittymässä. Lasten luontoaltistusta on siis syytä tukea, viedä lapsia mahdollisimman usein metsään ja rohkaista työntämään käsiä multaan. Luontoaltistusta on helpointa lisätä tekemällä päiväkotien pihoista luontopihoja.

4. Kiistattomin luonnon ja terveyden positiivinen yhteys on havaittu mielenterveydessä. Luontokosketus ja luonnossa liikkuminen lisää tyytyväisyyttä elämään. Luonnossa oleilu auttaa pääsemään irti negatiivista ajatuksista ja lisää empatiaa. Viheralueilla ulkoilemisen on huomattu olevan yhteydessä jopa vähäisempään mielialalääkkeiden käyttöön.

5. Tutkimuksissa on todettu, että hyvä mielenterveys suojaa sydän- ja verisuonisairauksilta. Sydän- ja verisuonisairauksia sairastavilla mielen hyvinvointi vähentää sairauden oireita. Näin ollen säännöllinen luonnossa oleilu positiivisine mielenterveysvaikutuksineen voi auttaa ylläpitämään sydämen ja verenkiertoelimistön terveyttä.

Terveyshyötyjä luonnosta saadaan sitä enemmän, mitä säännöllisemmin luonnossa käydään. Jotta luonto voi auttaa meitä pitämään huolta terveydestämme ja hyvinvoinnistamme, meidän on myös pidettävä huolta luonnosta. Suomen luonnonsuojeluliitto ja sen 150 paikallisyhdistystä pitävät huolta siitä, ettei luonto katoa ympäriltämme.

Liity paikallisyhdistyksen jäseneksi tai tue luonnonsuojelua lahjoituksella.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Liity jäseneksi

Suomen luonnonsuojeluliitto ja sen 150 paikallisyhdistystä pitävät huolta siitä, ettei luonto katoa ympäriltämme. Tule mukaan suojelemaan luontoa paikallisyhdistyksen jäsenenä. Mitä enemmän meitä on, sitä paremmin pystymme vaikuttamaan. Jäsenenä saat myös monenlaisia jäsenetuja.

Liity nyt