Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Vielä ehtii istuttamaan loppukesän perinnekasveja

Kotipuutarhurit voivat auttaa pölyttäjähyönteisiä istuttamalla kestäviä perinnekasveja omaan pihapiiriin. Lue vinkit loppukesän perinnekasveihin.

Kuva: Pirjo Itkonen

Suomalaiset perinnekasvit ovat usein luonnonlajeja tai vain vähän jalostettuja kasvikantoja. Suomalaisen puutarhan historia ulottuu 1500–1600-luvuille linnojen ja kartanoiden puutarhoihin. Myöhemmin 1800-luvulla perinnekasvien viljely levisi laajemmalle kotipuutarhoihin.

Nämä osittain suurelle yleisölle tuntemattomat kasvit ovat sopeutuneet hyvin Suomen ilmasto-olosuhteisiin, ja ne ovat helppohoitoisia ja kauniita pihapiirin kasveja. Mikä parasta, useimmat niistä tarjoavat hyvän ravinnonlähteen ihmiskunnalle tärkeille pölyttäville hyönteisille kuten kimalaisille, mehiläisille, kukkakärpäsille ja perhosille.

Sään ääri-ilmiöiden kuten yhä kuumempien ja kuivempien jaksojen lisääntyessä ja pidentyessä on  osa luonnossa kukkivia kasveja kovilla.

Ylhäällä vasemmalta perinnekasvi kurjenkello ja perinnekasvi isotähtiputki. Keskellä vasemmalla punakukkainen perinnekasvi palava rakkaus ja perinnekasvi tarhapioni. Alarivissä keskellä perinnekasvi harmaamalva ja oikeassa reunassa perinnekasvi vuohenkello. Kuvassa on mukana myös loistosalvia ja kirjokuunlilja kasvit. Kuvat: Pirjo Itkonen

Loppukesällä istutettavia perinnekasveja voivat olla esimerkiksi:

 • kyläkurjenpolvi
 • harmaamalva
 • syysleimu
 • auringontähti
 • vuorikaunokki
 • kaunopunahattu
 • isotähtiputki
 • iisoppi
 • isotöyhtöangervo
 • keltamaksaruoho
 • lehtosinilatva
 • lehtoängelmä
 • mäkimeirami
 • punalatva
 • rohtosuopayrtti
 • syysasteri

Lue myös vinkit perhosbaarin perustamiseen.

Jaa sosiaalisessa mediassa